Založ si blog

Pero je silnejšie ako meč

„Na začiatku bolo Slovo.“

Nič nieje lepšie ako pár príkladov.

Konfucius. Čínsky filozof, ktorý hovoril o dôležitosti povinnosti a lojality medzi rôznymi vzťahmi v čínskej spoločnosti.

Mojžiš . Mojžiš pomohol odviesť Židov zo zajatia v Egypte do zasľúbenej zeme. Dostal desať prikázaní od Boha a zapísal ich. To sa stalo základom zákona v Starej zmluve.

Buddha. Siddhartha Guatama, ktorý vyrástol v chránenom svete, vyšiel jedného dňa z kráľovského areálu a všade videl utrpenie. Tak sa začala jeho dlhá duchovná cesta. Počas tohto procesu rozvíjal koncepcie budhizmu. Jeho nasledovníci ich prepisovali. Budhizmus zostáva hlavným svetovým náboženstvom.

Ježiš. Syn Boží. Ježišove učenia napísali jeho nasledovníci. Svätý Pavol mal obrátené skúsenosti a potom pracoval na šírení kresťanstva po starovekej rímskej ríši. Nakoniec Konštantín Veľký obrátil celé kresťanské kresťanstvo. Počas stredoveku malo kresťanstvo prostredníctvom rímskokatolíckej cirkvi obrovský vplyv. Katolícki mnísi pomohli zachovať starodávne spisy tým, že ich prepisovali. Kresťanstvo zostáva dodnes jedným z najväčších náboženstiev na svete.

Sokrates. Rozvinul základy západného filozofického myslenia. Jeho myšlienky nás ovplyvňujú dodnes.

Aristoteles. Rozpracoval myšlienky Sokrata, ale odklonil sa od myšlienky ideálnych foriem k podstate, ktorá je založená na forme a hmote.

Adam Smith. Napísal Bohatstvo národov, v ktorom sa diskutovalo o charaktere kapitalizmu, trhov a „Neviditeľnej ruke “, ktorá vedie trhy.

Karl Marx. Nikdy nezískal zbraň. Jeho spisy však navždy zmenili svet a vyvolali socializmus v Sovietskom zväze, Číne, Severnej Kórei, Kube, Laose a Vietname. Jeho kritika kapitalizmu sa prejavuje pred našimi očami. V boji proti kapitalizmu urobil viac ako ktorýkoľvek iný človek na svete, dokonca aj Lenin a Mao. Medzi jeho hlavné diela patrí Das Kapital, Komunistický manifest a ďalšie.

Harriet Beecher Stowe. Napísala kabínu strýka Toma , ktorá pomohla zvýšiť súcit s otrokmi a otroctvom, čím sa sever priblížil k občianskej vojne.

……..Všetky vedecké poznatky……..

 

Rovnako ako všetky takéto tvrdenia, aj toto je vynikajúca polopravda. Pero a slová s ním napísané vyvolávajú pocity más. Meč znamená zbrane a riadené strely a je určite silnejší ako pero. V skratke pero drží srdce a v tomto zmysle možno povedať, že je mocnejšie pero. Tak ako pero aj meč sú iba nástroje, ktoré používajú ľudia a ak sa pero požije nesprávne , alebo úmyselne zle….. Preto budme kritický k tomu čo čítame, či v nás nechce náhodu niekto vyvolať len strach, nenávisť či nedôveru.

Počuli ste už o Hybridnej vojne? Alebo o Igor Dmitrijevič Sergun?

PS: nenápadne som vám podsunul čo by ste si mali prečítať ako absulútný základ.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 147308x
Priemerná čítanosť článkov: 2946x

Autor blogu

Kategórie