Založ si blog

Špióni medzi nami (SIS, VS, MOSAD, CIA, GRU, MI6, BND)

Aj Špióni sú len ľudia.

15.10.2019 uplinie 102 rokov odo dňa, keď bola vo Francúzsku popravená Margaretha Geertruida Zelleovej. Tá vošla do dejín počas prvej svetovej vojny pod menom Mata Hari, kedy sa v službách Nemecka a Francúzska stala najslávnejšou tajnú agentkou všetkých čias.

Pripomeňme si život ženy, ktorej príbeh dodnes fascinuje spisovateľov aj filmárov.

1. Divoká mladosť v Indonézii

Margaretha Geertruida Zelleovej sa narodila 7. augusta 1876 do rodiny obchodníka s klobúkmi Adama Zelleho a jeho manželky Antje. Keď bola budúca špiónka malým dievčatkom, matka zomrela a otec skrachoval, čo malo za následok, že Margaretha vyrastala ako samorast u príbuzných a v 18 rokoch sa vydala za bezmála o 20 rokov staršieho námorného kapitána Rudolpha MacLeoda. S ktorým odcestovala do vtedajšej Holandskej východnej Indie , teda na území dnešnej Indonézie, Jávy a Sumatry. Mladosť teda strávila Zelleovej v exotických krajinách, kde čoskoro zistila, že jej manželstvo rozhodne nie je ideálne. Manžel-námorník prepadol alkoholu, začal sa správať násilne a vyhľadávať služieb prostitútok. To viedlo k návratu Zelleovej do Európy a rozvodu.

2. Dvojnásobná matka, ktorá prišla o obe deti

Matu Hari väčšina ľudí pozná ako emancipovanú samostatnú ženu a ťažko si ju predstaví ako matku od rodiny. Avšak hoci bolo jej manželstvo s MacLeodom silne dysfunkčné, porodila Margaretha Zelleovej dve deti, syna Normana Johna a dcéru Jeanne. O oba svojich potomkov ale prišla, čo ju možno viedlo k rozhodnutiu dať sa na dráhu barovéj tanečnice, kurtizány a v neposlednom rade aj špiónky. Ako syn, tak dcéra sa v roku 1899 od otca nakazili syfilisom. Kým dvojročný Norman John chorobe podľahol a zomrel, o rok mladšia Jeanne sa lekárom podarilo zachrániť. Po rozvode s MacLeodom bola dcéra zverená do starostlivosti matke a žila s ňou v Európe s tým, že otec mal platiť alimenty, čo nikdy neurobil. Naopak počas jednej z návštev dcéru naložil na loď a doslova ju uniesol späť do Indonézie. Zelleovej s tým nič nerobila, po prvé nemala peniaze na advokáta a po druhé situáciu akceptovala s tým, že MacLeod bol síce hrozný manžel, ale k deťom sa vždy správal pekne. Jeanne neskôr zomrela vo veku 21 rokov, kedy u nej opäť prepukol syfilis.

3. artistka, tanečnica a sexsymbol predvojnového Paríža

Po návrate do Európy našla Holanďanka Zelleovej útočisko v Paríži. Tu najprv vystupovala v cirkuse ako artistka pri konskéj drezúre a od roku 1905 sa živila ako barová tanečnica. Najprv vystupovala pod pseudonymom Lady MacLeod, ale meno jej príliš evokovalo manžela, tak si začala hovoriť Mata Hari, čo v preklade z malajčiny znamená „oko nového svitania“, prípadne potom v hindčine ide o označenie matky božej. Mata Hari sa stala priekopníčkou exotického tanca, vystupovala v kostýmoch inšpirovaných orientálnou kultúrou, s ktorou sa zoznámila počas pobytu v Indonézii a stala sa miláčikom ako pánskeho publika. Jej tanec bol nový, provokatívny a pútavý tak sa dočkala uznania od svojich súčasníci – legendárnych tanečníc Isadora Duncanová alebo Ruth St. Denisov. Divákov svojich vystúpení uhranula aj tým, že sa v priebehu tanca postupne vyzliekala, až zostala odetá len v minimalistickom spodnej bielizni posiatom šperky. Stala sa zároveň spoločníčkou niekoľkých parížskych boháčov, takže razom prestala trpieť chudobou a stala sa nielen bohato platenú umelkyňou, ale aj vydržovanou konkubínou.

 

4. Tajná agentka

Keď vypukla prvá svetová vojna, Zelleovej ako občianka neutrálneho Holandska mala tú výhodu, že sa voľne mohla pohybovať po Európe a prekračovať hranice. Toho využili tajní agenti hneď niekoľkých krajín, ktorí sa rozhodli ju zverbovať do svojich služieb. Najprv sa zaplietla do milostného romániku s ruským dôstojníkom Vadimom Maslovom, však formálne vzaté pre vtedy ešte cárske Rusko špionáž nevykonávala. Oficiálne tajnú agentkou sa stala v roku 1916, kedy bola za 20 tisíc frankov naverbovaná do služieb nemeckej tajnej služby, následne prijala podobnú ponuku od francúzskej tajnej služby, čím sa stala dvojitou agentkou. Prezradená bola, keď jej šifru určenú Nemcom zachytili Francúzi a odhalili, že agentom, ktorý nepriateľovi odosiela informácie, je ich vlastné agentka Mata Hari. Hoci sa preslávila práve ako špiónka, nepriniesla Mata Hari ani jednej strane žiadne zásadné informácie. Nemca informovala o bezvýznamných klebetách o sexuálnom živote francúzskych politikov a dôstojníkov, Francúzom stačila prezradiť mená šestice Belgičanov pracujúcich pre Nemecko.

5.Popravená zrádkyna

Na Matu Hari bol po odhalení jej špionáže pre Nemecko vydaný francúzsky zatykač a na jej zatknutie došlo na izbe parížskeho hotela Elysées Palace 13. februára 1917. Pri výsluchoch sa úplne zamotala do svojich výpovedí a ukázalo sa, že vzhľadom na to, že obom stranám často poskytovala vymyslené alebo skreslené informácie, nešlo príliš rozlíšiť, čo je v jej prípade pravdou a čo fikciou. Neverejný súd ju uznal vinou za podiel na smrti 50 tisíc vojakov na fronte. Padlých francúzskych vojakov a ako zradkyňu ju odsúdil na trest smrti, z dvanástich vypálených výstrelov popravčej čaty Matu Hari zasiahli len tri strely a ona tak umierala relatívne dlhú dobu. Jej príbeh v nasledujúcich 100 rokoch inšpiroval nielen spisovateľa, ale aj filmárov. Bolo to práve neprehľadné miešania reality a precízne vykonštruovaných klamstiev, ktoré bolo na živote Holanďanky vydávajúci sa okrem iného aj za unesenú Indka z urodzenej rodiny, tým najzaujímavejším. Na svoje balamutení všetkých ľudí okolo seba nakoniec Mata Hari aj doplatila.

 

A aký je náš najznámejší špión? Je to za Československa Karel Köcher

Keby niekto vyhlasoval rebríček najúspešnejších komunistických špiónov, v podstate isté víťazstvo má Karel Kocher. Jeho príbeh je pozoruhodný – a rovnako tak pozoruhodné je, že ležal roky nepovšimnutý. Teraz ho zdvihol novinár Vladimír Špaček a jeho kniha rozhodne patrí k tomu najlepšiemu, čo u nás o československej totalitnej špionáži niekto napísal. Poznáte iného špióna ktorý viac zahanbil CIA ?

Nebudem vám knihu prepisovať treba si ju kúpiť a pričítať nič lepšie nenájdete. Ak sa vyberiete do okolia Prahy možno narazíte na žijúcu legendu v cukrárni alebo v potravinách  🙂

https://www.theguardian.com/world/2016/jun/30/how-a-czech-super-spy-infiltrated-cia-karel-koecher

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148803x
Priemerná čítanosť článkov: 2976x

Autor blogu

Kategórie