Založ si blog

Saudská Arábia VS Irán?

Je mi strašne ľúto keď tento spor ľudia dokážu redukovať na: lebo jedny sú šíti a druhý sunniti, alebo jedny sú s USA a druhý s Ruskom. Ak mi niekto začne tvrdiť napríklad že, Saudská Arábia je reakcionárska, Irán je revolučný.  Vidím že je už omnoho múdrejší a rozhľadenejší. Konflikt je jedným zo skutočných dôvodov nestability na Blízkom východe.

Ako to teda je aká je pravda?

Toto je 2. studená vojna, v ktorej Saudská Arábia bojovala, nemá nič spoločné s etnicitou.

Pravda je v histórií ako vždy.

V dávnych dobách islamský svet riadili monarchie ako Európa. Mali ste monarchu (s titulom King / Sultan / Emir), jeho rodinu a jeho úradníkov, ktorých si vybral. Toto bol systém používaný po celé storočia.

Avšak rovnako ako Európa mala francúzsku revolúciu, ktorá priniesla demokraciu, Arabi mali egyptskú revolúciu v roku 1952, keď egyptské vojsko pod vedením Gamala Abdel Nassera zvrhlo egyptskú monarchiu a vynieslo nacionalistickú republiku.

Nasser máva zbožňujúcim davom Egypťanov

Táto udalosť mala katastrofálny dopad na arabský svet, pretože Nasserove kroky viedli k dominovému efektu:

tak ďalej.

Výsledkom bola prvá studená vojna na Blízkom východe: arabská studená vojna

Viac menej to, čo sa dialo v arabskom svete v 50. a 60. rokoch, republiky bojovali proti monarchiám. Arabská studená vojna viedla Saudská Arábia. Spolu s pozostatkami monarchií arabského sveta proti Egyptu a jeho republikánskym spojencom. Vojna nakoniec skončila víťazstvom Saudskej Arábie. Dôvod bola fatálna prehra a poníženie v šesťdňovej vojne, keď Izrael za 6 dní zničil republikánske sily (vrátane vodcu Egypťanov).

Irán mal vlastnú revolúciu.

Keď Egypt začal po revolúcii sponzorovať hnutia proti monarchii, Irán začal povzbudzovať Arabov, aby zvrhli svojich vodcov (nielen panovníkov, ale aj republiky!), Aby založili islamistické štáty.

Napríklad Irán oslovil Bahrajn Šíiu, aby ich podporil, a v Bahrajne vyvolalo krátku paniku. Zároveň Irán začal v Iraku organizovať islamistické povstanie zamerané na islamskú stranu Dawa .

Obdobne ako vo vojne prvej koalície, keď európske monarchie napadli Francúzsko, aby uškrtili novú republiku v jej začiatkoch. Arabskí reakcionári povzbudili iránsko-irackú vojnu, v ktorej sa Irak pokúsil uškrtiť novú islamskú republiku v plienkach.

Saddám Husajn (r. 1979 – 2003), ukázaný tu, skontroloval iracké vojenské vybavenie, úplne vpravo. Iracký republikánsky prezident dúfal, že pripojí časť Iránu. Jeho vojna bola financovaná Saudskou Arábiou a Monarchiami Perzského zálivu. Ktorí dúfali, že jeho víťazstvo môže spôsobiť, že islamská republika sa zrúti a zvráti iránsku revolúciu.Ibaže iránsko-iracká vojna sa skončila bez iránskej verzie Napoleona.

Saudská Arábia tak opäť začala viesť reakčné sily v ďalšej studenej vojne.

Rovnako ako sa monarchie spájali so Saudskou Arábiou  počas arabskej studenej vojny. Reraz sa monarchie aj republiky obracajú na Saudskú Arábiou v iránsko-saudskej studenej vojne.

Maroko: Irán ozbrojuje ich nepriateľa, teroristickú organizáciu Polisario. Maroko zhoršuje vzťah s Iránom a obviňuje ho, že podporuje front Polisario

Jemen: je krásny príklad zástupnej vojny medzi Saudami a Iránom

Preto sú obe strany nepriateľmi.

  • Irán je revolučná mocnosť, ktorá chce pretvoriť Blízky východ a vytvoriť nový poriadok.
  • Saudská Arábia je reakčnou silou, ktorá chce veci udržať tak, ako sú.
  • Obe krajiny sú bohaté na ropu.Takže čelia tvrdej konkurencii.
  • Iránsky jadrový program je najväčšou hrozbou pre Saudskú Arábiu v regióne.
  • Niekoľko desaťročí sa zapojili do niekoľkých zástupných vojen v Sýrii, Iraku alebo Jemene.

Ani jedna krajina neni dobrá či zlá.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 147364x
Priemerná čítanosť článkov: 2947x

Autor blogu

Kategórie