Založ si blog

Čína 2. 0

Čína sa v roku 2019 stala najväčším dovozcom zemného plynu na svete. Import a export zemného plynu. 

 

USA začali predávať do Číny už v roku 2016 a do Q1 2018 sa USA snažili zásobovať 10% celého čínskeho trhu. Potom prišla obchodná vojna, pretože Čína nemá dostatok domácich zásob, museli hľadať riešenia.

Čínska vláda zjavne nečíta „Wall Street Journal“ Obrátili sa a dali Clá na LNG (liquified natural gas) . „Čína od septembra 2018 uvalila na americký skvapalnený zemný plyn (LNG) 10% pokutu a v júni ju zvýšila na 25%. Dovoz vysoko chladeného paliva za prvých 7 mesiacov podľa čínskych zvykov medziročne znížil 84,6% na 258 955 ton.“  Factbox: Čínske clá na komodity a energiu v USA 

Bodkovaná čiara nižšie predstavuje trhový podiel USA na čínskom trhu s LNG:

Kde zoberie Čína Plyn (LNG)?

Očakáva sa, že tento nový plynovod na Sibíri dodá 28% súčasného čínskeho trhu s plynom a má potenciálnu kapacitu dosiahnuť 50%. Toto je iba „východná línia“. Vo výstavbe je ďalšia „západná línia“, ktorá by mala prejsť cez západnú Čínu a dosiahnuť Šanghaj.

Toto je práve „východná línia“:

 

A toto je „západná línia“, v podstate predĺženie potrubia Altaj. Dodá mestám ako Šanghaj a Šen-čen.

 

 „energetickí analytici“ hovorili, že Čína musí kúpiť americké LNG, ak nie priamo, potom musí „kúpiť americké LNG od európskych spoločností“. Vtedy nedostali správy od spoločnosti Reuters?

Och! Áno, myslím si, že to znamená, že čínsky trh s LNG je teraz voči dodávateľom LNG z USA trochu uzavretý. Už to jednoducho nedáva ekonomický zmysel.

V prípade ČĽR tento plynovod zmierňuje geopolitické riziko prerušenia dodávok. ČĽR je najväčším dovozcom ropy a zemného plynu na svete a väčšina tejto dodávky sa prepravovala na námorných trasách z Blízkeho východu, Afriky, Austrálie atď. Americké námorníctvo však v súčasnosti dominuje na šírom mori. Aj keď už v západnom Tichomorí nemá neobmedzenú dominanciu, v prípade konfliktu môže potenciálne ľahko prerušiť dodávky ropy z Indického oceánu do Číny. Je to zdroj veľkého pákového efektu pre USA, dokonca aj v čase mieru. Preto pozemné ropovody, ako je Sibírska energetika, plynovod Stredná Ázia – Čína a ropovod ESPO, umožňujú ČĽR diverzifikovať zdroje energie, a čo je dôležitejšie, obísť trasy námornej dopravy . V dôsledku toho,Čína je menej náchylná na prerušenie dodávok, či už z dôvodu napätia v USA alebo z iných nepredvídaných zdrojov regionálnej nestability.

V prípade Ruska tento plynovod diverzifikuje svoju zákaznícku základňu pre vývoz, Ruská ekonomika je silne závislá od vývozu ropy a plynu. Viac ako 50% ruského štátneho rozpočtu a viac ako 30% jeho HDP súvisí s vývozom ropy a zemného plynu. Historicky vyvážal takmer 70% svojej ropy a 90% svojho plynu na západ . Vďaka tomu je Rusko vysoko závislé od európskych trhov. Preto je vysoko zraniteľné geopolitickými narušeniami, ako sú napríklad západné sankcie v dôsledku konfliktu na Ukrajine. Kde frau Merkel alias „Wir Schaffen das“ nevyužila svoju silu a nezatlačila. Mohla ukončiť konflikt na Ukrajine keby teda chcela.  Na druhej strane sa Čína vynára ako najväčší čistý dovozca ropy a zemného plynu na svete. Je to veľký trh, ktorý rastie rýchlejšie ako európsky trh. Čína tiež aktívne spolupracuje s Ruskom, aby odložila minulé konflikty a zvýšila spoluprácu vo všetkých oblastiach, takže pre Rusko predstavuje energetický trh ČĽR oveľa menšie politické riziká.Potrubia ako ESPO a sila Sibíri umožňujú Rusku zachytiť čínsky trh v mierke a znížiť jeho relatívnu hospodársku závislosť od Západu.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148808x
Priemerná čítanosť článkov: 2976x

Autor blogu

Kategórie