Založ si blog

Irán islamský raj či peklo?

Je to krvavých 42 rokov, odkedy sa vo februári 1979 v Iráne dostal k moci takzvaný islamský režim. Po celú túto dobu tento nebeský režim, ako ho nazývajú islamskí mullahovia, systematicky porušoval základné ľudské práva iránskeho ľudu. 3. novembra 2020 najvyšší vodca islamského režimu mullah Ali Khamenei predniesol virtuálny prejav pri príležitosti narodenia islamského proroka v Teheráne. V ňom uviedol, že „naša islamská vláda sa riadi islamskými pravidlami“. Nemusel hovoriť o zmiznutiach, rozšírenom mučení a inom ponižujúcom zaobchádzaní, krutých podmienkach vo väzení, svojvoľnom zatýkaní a zadržiavaní, nespravodlivých procesoch, porušovaní súkromia občanov a obmedzeniach slobody slova, tlače, zhromaždenie, združenia a náboženstva. Najvyšší vodca obmedzuje práva občanov na zmenu svojej vlády, manipuluje volebným systémom a potláča politických disidentov. Medzi systematické zneužívania patrí mimosúdne zabíjanie a hromadné popravy.

zdroj foto: https://english.mojahedin.org/

 

Od nastolenia tohto diktátorského režimu unikli milióny iránskych občanov (ôsmich poznám osobne) z vlasti alebo boli mučení a popravení bez akejkoľvek zdvorilosti. Ďalej boli obťažované ich rodiny a bol im zhabaný majetok. Kritika teroristickej vlády je nezákonná a každý, kto sa odvážil postaviť proti islamskému režimu, bol zatknutý a uväznený alebo súhrnne súdený a popravený na základe neurčitých obvinení. Islamský režim každý rok popravuje tisíce Iráncov. Ani tehotné ženy a mladí chlapci a dievčatá neboli ušetrené od hnevu islamských revolučných súdov a popravčích čiat. V súčasnosti je v Iráne v súčasnosti viac ako milión mužov, žien a detí bez obvinenia z trestného činu alebo práva na obhajobu.

 

Tí, ktorí spochybňujú názory vládnucich duchovných, sú označovaní ako nepriatelia islamu s odkazmi na „Veľkého satana“. V posledných rokoch, počas údajnej „umiernenej“ éry islamského prezidenta Hasana Rúháního, bolo mnoho disidentov, spisovateľov, novinárov, vydavateľov a dokonca aj básnikov, ktorí boli zatknutí, mučení, odsúdení a mnohí boli nájdení mŕtvi na základe falošných obvinení, ktoré by boli ekvivalent iba vyjadrenia názorov. Ďalej v mene očistenia krajiny od západných myšlienok boli knižnice zatvorené a milióny kníh boli zničené a spálené. Múzeá boli zatvorené a storočia umenia a národného dedičstva Iráncov boli vyplienené.

Islamské duchovenstvo tiež v minulom roku zintenzívnilo represie voči náboženským menšinám, ktoré vyústili do zatknutia mnohých Iráncov v rôznych častiach krajiny. Ako zvyčajne, duchovní ich obvinili zo špionáže pre Ameriku a Izrael. Iránsky ľud nielenže prežil roky útlaku pod vládou teokracie, ale bol vďaka tomu izolovaný po celom svete.

zdroj foto: cia.gov

Administratívny režim nezvládol dvojcifernú nezamestnanosť a vysokú infláciu počas súčasnej doby uplatňovania sankcií. Pred takzvanou revolúciou v roku 1979 bol americký dolár ľahko dostupný a mal hodnotu asi 70 iránskych rialov. Ale po takzvanej revolúcii začala hodnota rialu postupne klesať. Do roku 2000 výmenný kurz zasiahol viac ako 5 000 rialov za dolár. Sadzba v roku 2013 so začiatkom prvého sankčného obdobia ďalej klesla na 38 000 rialov na dolár. Kurz sa v súčasnosti pohybuje od 25 000 do 30 000 rialov, ale banky, rovnako ako všetky miesta na nákup amerického dolára, sú pod kontrolou Zboru islamských revolučných gárd (IRGC).

 

Z ekonomického hľadiska preto iránsky ľud trpí a je svedkom toho, že krajina je v hlbokých ruinách. Obrovské národné zdroje v krajine boli vyčerpané a zmizli hlavne z dôvodu nesprávneho riadenia a korupcie predstaviteľmi islamského režimu. Ďalej sa všeobecná životná úroveň v krajine tiež neustále tak rýchlo a tak výrazne zhoršovala. Bremeno samozrejme najviac zostúpilo na strednú triedu, ak ešte stále existuje, a samozrejme na nižšiu vrstvu, ktorá v súčasnosti tvorí väčšinu iránskeho obyvateľstva. Dnes je veľká väčšina ľudí pod hranicou chudoby a najmenej jedna tretina populácie zúfalo túži po jednom slušnom jedle za deň. Je poľutovaniahodné, že za islamského režimu sa nestratila iba sloboda, ale aj veľká väčšina Iráncov je ekonomicky pozbavená.

 

Postoj islamského režimu k postaveniu žien je príkladom hrubých a systematických nehumánností postihnutých obyvateľov Iránu. Ženy utrpeli stratu práv, ktoré mali za monarchického režimu. Starodávne inštitúcie polygamie a dočasných manželstiev boli obnovené pred 42 rokmi. Mnohé z nich zastávali verejné funkcie na vysokej úrovni, ako napríklad legislatívne, ministerské a výkonné funkcie vo vláde. Mnoho tisíc Iránčaniek bolo tiež sudkyňami, novinárkami a univerzitnými profesorkami. Bohužiaľ, za posledných 42 rokov boli všetky vybité, zabité alebo zmrzačené. Duchovné úrady v islamskom režime zakazujú ženám zastávať akékoľvek funkcie.

zdroj foto: free

Ďalej by si Amerika a Európska únia mali všimnúť, že režim duchovenstva sa v posledných rokoch uchýlil k predaju a rozdeleniu iránskej pôdy, prírodných zdrojov, prístavov, vodných tokov atď. Do krajín, ktoré nie sú priateľské a nedemokratické. V júni 2020 administratívny režim a Čína vypracovali na 25 rokov komplexné „strategické partnerstvo“, ktoré sa zdanlivo týka bilaterálnej spolupráce, politickej, hospodárskej a kultúrnej sféry. Hlavným záujmom Číny je ale iránska ropa a plyn v južnom Iráne a dostupnosť Perzského zálivu. Na druhej strane má Rusko po nadviazaní vzťahov s režimom úplnú kontrolu nad Kaspickým morom, ako aj nad ropou a zemným plynom v južnom Iráne. Jasne povedané, podiely Iráncov na Kaspickom mori dostali Rusko a Perzský záliv Čína. V júli 2020 veľvyslanec islamského režimu v Rusku vyzval Moskvu a Peking, aby sa spojili s Teheránom v protiamerickom sankčnom klube, aby odolávali tlaku Ameriky, a to ako snahu duchovenstva udržať si v krajine svoju moc. Samozrejme, je zrejmé, že iránsky národ nikdy neprijal zmluvy o Kaspickom mori s Ruskom a zmluvu o štvrťstoročí s Čínou.

zdroj foto: IRGC

Islamský revolučný gardový zbor (IRGC) je vnútorne v podstate vlastníkom najlukratívnejších častí iránskeho priemyslu vrátane hlavného zdroja príjmu v krajine, ropného a plynárenského priemyslu. IRGC je jedinou mocenskou štruktúrou islamského režimu, ktorá nikomu nezodpovedá a považuje sa za jediného obhajcu islamskej ideológie a jedinú organizáciu na ochranu takzvanej islamskej revolúcie. Vojenský útvar IRGC sa nazýva sila Quds, ktorá je zodpovedná za poradenstvo pre šiitské skupiny domobrany a vykonáva aktivity na podporu terorizmu v cudzích krajinách vrátane Afganistanu, Iraku, Sýrie, Libanonu a Jemenu. Ďalej „Khatam al Anbia“ je názov pre obchodnú časť IRGC, ktorá vytvára príjmy. Khatam al Anbia vlastní a kontroluje hlavné časti ekonomiky krajiny.

 

Darom islamského režimu pre svet bol teror – teror pre šialencov, ktorí si zo všetkého civilizovaného a humánneho urobili výsmech. Režim duchovenstva bol ustanovený za účelom ničenia a genocídy, čo je režim, v ktorom je prenasledovanie a poprava každodennou záležitosťou, kde sa teroristi pripravujú na vraždenie nevinných ľudí.

Irán a Hizballáh

Hizballáh (čo v arabčine znamená Božia strana), islamistická šiitská milícia so sídlom v Libanone, je priamym produktom Iránu. Bola formálne založená v roku 1982 po izraelskej invázii do Libanonu, ktorej cieľom bolo vykoreniť základne PLO (Palestínska organizácia pre oslobodenie). Irán vyslal členov revolučného zboru, aby pomáhali vo vojne. O generáciu neskôr nie je vzťah medzi Iránom a Hizballáhom úplne transparentný, takže nie je jasné, či by sa Hizballáh mal považovať za plnú náhradu za iránske zámery. Irán však financuje zbrane a zbrane Hizballáh z veľkej časti prostredníctvom IRGC.

 

https://www.mzv.sk/documents/10182/620840/Ir%C3%A1n+-+ekonomick%C3%A9+inform%C3%A1cie+o+terit%C3%B3riu+2020

 

Zdroje: world wide web

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148496x
Priemerná čítanosť článkov: 2970x

Autor blogu

Kategórie