Založ si blog

Slovensko under attack – Active measures

Slovensko aj celá EU je pod útokom Active measures nič vám to nehovorí a čo активные мероприятия, alebo  aktivnye meropriyatiya.

Slovensko aj celá EU je pod útokom Aktívnych Opatrení. To neznie hrozivo žiadne rakety tanky či bomby, ale ľudia zomierajú.

 

Najprv troška teórie: Aktívne Opatrenia vyvinul Sovietsky zväz v 20 rokov 20. storočia, Nový Putinov režim metódy vylepšil a priviedol takmer k dokonalosti. Ide o súbor rôznych metód na destabilizáciu, oslabenie bojaschopnosti nepriateľa. sú to napríklad:

1.)špionáž

2.)dezinformácie

3.)propaganda

4.)podvod

5.)sabotáž

6.)kybernetické útoky

7.)strategická korupcia

8.)finta

9.)atentát

10.)podpora

11.)inštalácia

 

Generálmajor KGB vo výslužbe Oleg Kalugin, bývalý šéf zahraničnej kontrarozviedky pre KGB (1973 – 1979), opísal aktívne opatrenia ako „srdce a dušu Sovietska rozviedky“

 

zdroj foto: Internet

 

Tu už väčšina z vás niektoré z bodov počula a tušia alebo cítia čo to je. Tak si to trošinku rozviňme.

1.) špionáž

je odbor ľudskej činnosti zaoberajúci sa sústreďovaním strategických informácií, ktoré nemožno získať z otvorených zdrojov. Jedná sa o informácie , ktoré sú druhou stranou považované za tajné. Výstupy z tohto vyhodnocovanie potom slúžia obstarávateľom na vytváranie aktuálneho a čo najpresnejšieho obrazu o situácii v záujmových oblastiach a čo najpresnejšie predvídanie budúceho vývoja.

Získavaním týchto informácií sa zaoberajú na štátnej úrovni organizácie či služby štátom zvlášť pre tento účel zriadené. Nazývajú sa spravodajské služby , sú zvyčajne štátom (vládou, parlamentom) financované a riadené a najvyšší predstavitelia štátu sú zadávateľom úloh pre tieto služby. Na mimovládnej úrovni existujú aj súkromné organizácie zaoberajúce sa zberom informácií na komerčnej báze.

zdroj foto: Internet

2.) dezinformácie –sú nepravdivé alebo zavádzajúce informácie ktoré sa šíria zámerne, aby oklamali. Najnovšie sa dezinformácie zámerne šíria prostredníctvom sociálnych médií vo forme „fake news“, dezinformácie maskované ako legitímne spravodajské články a určené na zavádzanie čitateľov alebo divákov. Pri vysvetľovaní výročnej správy za rok 2016 Švédska bezpečnostná služba o dezinformáciách zástupca Wilhelm Unge uviedol: „Máme na mysli všetko od internetových trollov po propagandu a dezinformácie šírené mediálnymi spoločnosťami ako RT a Sputnik.“ Spoločnosti RT a Sputnik boli vytvorené s cieľom zamerať sa na západné publikum a fungovať podľa západných štandardov. Spoločnosť RT sa skôr zameriava na to, ako sú problémy vinou západných krajín. Rusko na šírenie dezinformácií využívať platformy ako Facebook, Twitter a YouTube. Ruské webové brigády a roboty, ktoré zvyčajne prevádzkujú cez Agentúra pre výskum internetu (IRA).

O dezinformáciách nájdete desiatky publikácií, kníh a čoho len chcete najdôležitejšie je uvedomiť si ciel

Ciele: oklamať, presvedčiť čitateľa, diváka dlhodobou psychologickou operáciou že média, úrady, vláda, štát, inštitúcie proste všetko koná v neprospech ľudí. Ide o cieleného šírenia potenciálne škodlivých informácii zahŕňať aj zber citlivých údajov, podnecovať ľudí k akcii (násilnej alebo nenásilnej) a otvorene alebo skryte propagovať určitú stranu (napríklad štát). Takéto systematické využívanie informačných operácií sa zaraďuje medzi tzv. hybridné indikátory, ktoré sa kombináciou ďalších dvoch indikátorov stávajú hybridnou hrozbou. Informačné operácie sú najčastejšie využívaným hybridným indikátorom nie len zahraničných aktérov v rámci hybridnej hrozby.

Nerozumiete tak takto:

zdroj foto:FB

 

3.)propaganda – Propaganda zdieľa techniky s reklamou a vzťahov s verejnosťou, každú z nich možno považovať za propagandu, ktorá propaguje komerčný produkt alebo formuje vnímanie organizácie, osoby alebo značky.

zdroj foto: free foto pixabay

4.)podvod –  Označenie akejkoľvek činnosti, ktorá sa vykonáva hlavne psychologickými metódami s cieľom vyvolať plánovanú psychologickú reakciu u iných ľudí.

Sun Tzu povedal, že celá vojna je založená na podvode ešte v 4. storočí pred Kristom; múdry veliteľ prijme opatrenia, aby svojho súpera nechal reagovať iba na zlé okolnosti. Odbočovacie útoky, finty, návnady; existujú tisíce trikov, ktoré sa úspešne používajú a stále majú svoju úlohu v budúcnosti.

5.)sabotáž – úmyselné a plánované narušenie funkčnosti či výkonnosti civilného alebo vojenského zariadenia alebo výstroje prostredníctvom jeho poškodenia alebo zničenia.

Krásnym príkladom sú Vrbětice

6.)kybernetické útoky – (Cyber Attack) je možné definovať ako akékoľvek úmyselné konanie útočníka v kyberpriestore. Ovplyvňovanie volieb. RF používa ako špionáž tak aj kyberterorismus na kritickú infraštruktúru alebo aj vydieranie a získanie miliónov eur pomocou ransomware.

zdroj foto: free foto pixabay

 

7.)strategická korupcia – Korupcia patrí z hľadiska odhaľovania a dokazovania medzi najzložitejšie trestné činy. Dvojnásobne to platí o prípadoch strategickej korupcie motivovanej politickými cieľmi v spojení s cudzími aktérmi. V prípade strategickej korupcie je absolútne utajenie pohnútok kľúčovým predpokladom jej možnej úspešnosti. Aj z toho dôvodu patrí medzi často využívaný nástroj hybridného zasahovania.

Rozdeľuje sa na otvorenú a utajenú. Utajená sa zameriava vyšších štátnych úradníkov. Otvorená formou konzultácií, poradenstiev právneho či iného zastupovania cez Ruské firmy ako napr. Gazprom na bývalých vplyvných Politikov alebo ich deti. Napríklad Gerhard Schröder alebo šport a na Slovensku sú údajne podozrivý syn bývalého predsedu vlády Čarnogurský mladší, či bývalí generálny prokurátor Čižnár, alebo bývalí riaditeľ rozviedky I.C.

 

8.)finta – Finty sú manévre určené na odpútanie pozornosti alebo zavádzanie, ktoré vznikajú tak, že vytvárajú dojem, že dôjde k určitému manévru, zatiaľ čo v skutočnosti k inému alebo dokonca k žiadnemu. V vojenská taktika a veľa druhov boj, existujú dva typy fint: fintové útoky a finta v ústupe. Najlepší príklad je asi Izraelská Operácia „Boží hnev“

zdroj foto: free foto pixabay

 

9.)atentát – Sergej Jušenkov (2003),Jurij Ščekočichin (2003), Paul Chlebnikov (2004), Anna Politkovská (2006), Alexander Litvinenko (2006), Stanislav Markelov (2009), Anastasia Baburovová (2009), Natalia Estemirovová (2009), Sergej Magnitskij (2009) Emilian Gebrev (2015) …

 

10.)podpora –  Heslo rozdeľ a panuj ( divide et impera ) vychádza z poznania, že znepriatelené a rozdelené skupine sa vládne ľahšie než skupine zomknuté a vnútorne jednotné. RF podporuje akukolvek príležitosť rozdeliť spoločnosť. Motorkári, domobrana, politické strany ….

Príklad Tu alebo TU 11

 

11.)inštalácia – Miloš Zeman alebo nie ? 🙂

 

Ak vás zaujíma viac? tak tu.

 

Ako sa bránime my? No zatiaľ len naming and shaming. Pracuje sa tak na domácej, ako aj na medzinárodnej úrovni, kde sa na odsúdenie porušovania ľudských práv často používa pomenovanie a hanba.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148838x
Priemerná čítanosť článkov: 2977x

Autor blogu

Kategórie