Založ si blog

Európa v kríze LNG

Európske krajiny, ktoré si na jednej strane želajú prestať nakupovať suroviny z Ruska a hľadať iné cesty dodávok, aby si zaistili svoju energetickú bezpečnosť, budú musieť čeliť kríze skvapalneného zemného plynu (LNG –  liquefied natural gas ), keďže dopyt prevýši ponuku do konca r. tento rok, podľa štúdie Rystad Energy.

Po viac ako dvoch mesiacoch od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je už takmer jasné, že krajiny Európskej únie si dali za cieľ opustiť ruské energetické zdroje.
Má to svoj dôvod – v roku 2021 zaplatila Európa Rusku len za ropu a plyn 9 biliónov rubľov (t. j. okolo 130 miliárd eur), zatiaľ čo vojenské výdavky predstavovali 3,5 bilióna rubľov. Vklady sú preto obrovské, bez týchto peňazí Rusko prichádza o približne 25 % svojich rozpočtových príjmov.

Zdroj: Internet

Zatiaľ čo rýchlo rastúci dopyt poháňal najväčší svetový prílev nových projektov LNG za viac ako desať rokov, harmonogramy výstavby naznačujú, že väčšinu z nás neuvidíme skôr ako v roku 2024. V roku 2022 sa očakáva, že celosvetový dopyt po LNG dosiahne 436 miliónov ton, čím prekročí dostupnú ponuku len 410 miliónov ton. Búrkové mraky sa v Európe zhromažďujú, pretože kontinent sa snaží obmedziť tok ruského plynu. Nerovnováha ponuky a vysoké ceny vytvoria najpriaznivejšie podmienky pre projekty LNG za viac ako desať rokov, hoci dodávky z týchto projektov sa objavia a zaplnia medzeru v dopyte až po roku 2024.

Plán Európskej únie REPowerEU si stanovil ambiciózny cieľ znížiť závislosť od ruského plynu o 66 % v priebehu tohto roka. Nebude to jednoduché, ak vezmeme do úvahy, že aj EK chce zaviesť povinnosť doplniť zásobníky plynu v každej krajine EÚ, ktorá ich má, do 1. novembra až na 80 % kapacity. Odmietnutím ruského plynu Európa destabilizovala celý svetový trh LNG, ktorý rok začal v neistej rovnováhe po turbulentnom roku 2021. Rozhodnutie znížiť závislosť na ruskom plyne a LNG zo súčasných 30-40 % zmení globálny trh LNG, čo spôsobilo prudký nárast dopytu v Európe. Nasledujúce dva roky, kým sa dokončí výstavba terminálu, budú s najväčšou pravdepodobnosťou na európskom trhu s plynom veľmi neisté a chaotické.
Na našom kontinente je vo výstavbe alebo plánovaných  až 15 LNG terminálov s kapacitou viac ako 4,5 miliardy m3 ročne a po celom svete prebiehajú výrobné projekty, ktoré budú tieto terminály zásobovať surovinou.
V minulom roku Rusko poslalo do Európy 155 miliárd m3 plynu, čo predstavovalo viac ako 45 % dodávok plynu na kontinente ( údaje IEA , podľa Eurostatu Rusko predstavovalo 39,2 % dovozu). Nahradiť veľkú časť týchto zásob bude mimoriadne náročné, ale nevyhnutné, pretože tým, že zostávame klientom Ruska, de facto financujeme režim nepriateľský voči našej civilizácii, ktorý umožňuje svojim vojakom strieľať ženy a deti, znásilňovať, genocídu a sodomiu.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148836x
Priemerná čítanosť článkov: 2977x

Autor blogu

Kategórie