Založ si blog

Ruská propaganda

Moderná propaganda už nie je o klamstvách. Spúšťa nebezpečnú psychologickú manipuláciu s prirodzenými ochrannými signálmi nášho mozgu. Rusko bolo priekopníkom nového modelu psychického zneužívania našich kognitívnych schopností. Cieľom je udržať ľudí v stave hnevu, nedôvere v nič a nikoho.

 

Vladislav Surkov a Vladimir Putin si naklonili hlavy k sebe, aby sa mohli súkromne porozprávať.

Zdroj: AFP via Getty Images

Keď zakladateľ modernej ruskej propagandistickej metódy Vladislav Surkov v deväťdesiatych rokoch prišiel do Moskvy, padol do oka novovytvorenej klike, ktorá sa dostala k moci spolu s Vladimírom Putinom. Tejto skupine sa podarilo podriadiť armádu a štátne služby diktátu organizovaného zločinu pod vládou Vladimíra Putina. Surkov vyštudoval divadelnú vedu a venoval sa experimentálnej propagande založenej na psychologickom hraní ľudskej mysle, podobnej ako v divadle.  Emócie zohrávajú kľúčovú úlohu pri vytváraní a upevňovaní obrazu nepriateľa. Surkov, podobne ako jeho americký epigón Bannon, bol presvedčený, že už nie je potrebné vytvárať jedného vodcu a jedného nepriateľa. Ak chcete dosiahnuť stav úplnej tuposti a odtrhnutia od reality, musíte nájsť vodcov tábora, najhlasnejšie hlasy a nepriateľstvo na mnohých stranách. Ľudská myseľ musí byť privedená k úplnej strate orientácie. Prvé experimenty tohto druhu sa odohrali v Moskve v deväťdesiatych rokoch v divadelnom prostredí, kde ruskí oligarchovia financovali vulgárne avantgardné divadlo aj násilné fašistické milície proti týmto predstaveniam. Ľudia sa rýchlo chytili a začali sa rozdeľovať na dva tábory. Surkov potom ten istý experiment mnohokrát zopakoval a zdokonalil okolo iných sociálnych tém. Keď sa k moci dostal Vladimir Putin a šialený prorok Dugin začal dominovať myšlienkam distribuovaným Ruskom po celom svete (v podstate mystický fašizmus s prvkami tradičného ruského imperializmu).

Ruská armáda začala preberať doktrínu takzvaného hybridného boja. To bolo koncom deväťdesiatych rokov. Ruská hybridná doktrína hovorí, že je lacnejšie a menej riskantné praktizovať propagandu a psychologické operácie, ako nechať vykrvácať vlastné jednotky a destabilizovať vašu politickú situáciu doma. Prvé plány doktríny sa objavili v roku 1996 v prejave šéfa ruského generálneho štábu generála Samsonova. Za dvadsať rokov urobili Rusi obrovský skok vpred vo vojenských prípravách na dobytie Západu, najmä vďaka chamtivým západným vojenským subdodávateľom v oblasti digitálnych technológií a psychológie. Západné expertné spoločnosti sa jednoducho nechali kúpiť, ako slávni Leninovi kapitalisti, ktorí „predávajú povraz od šibenice nepriateľovi“.

 

Zdroj: Internet
Jednou z metód používaných propagandistickou mašinériou bol výskum psychológia znechutenia . Znie to trochu zvláštne, ale ide o špičkový výskum neurológie nášho mozgu. Štúdia publikovaná na túto tému v prestížnom časopise Nature 2012 bola nedávno aktualizovaná novším výskumom s názvom „Parasite stress and pathogen avoidance relate to distinct dimensions of political ideology across 30 nations“.
Štúdie sa zameriavajú na špeciálnu koreláciu medzi konzervatívnym myslením a takzvaným patogénnym stresom organizmu. Aký to má zmysel? Národy alebo dokonca komunity zraniteľnejšie voči patogénom (vírusy, baktérie, parazity) majú tendenciu vytvárať konzervatívnejšie kultúry a spoliehajú sa na časom overené kultúrne vzorce. Všetko nové, neznáme a neoverené je zároveň spojené s podvedomou emóciou znechutenia, ktorá je nervovým článkom prenášaným kultúrou a vzdelávaním a ktorej cieľom je udržanie zdravia a bezpečnosti obyvateľstva. Preložené do zjednodušeného a možno aj ignorantského jazyka to znamená, že v rizikovom prostredí sú konzervatívci vybavení na prežitie lepšie ako Progresivci.

Pointou je fakt, že kultúrne naučený vzorec znechutenia sa dá ľahko využiť na podnietenie nenávisti a vytvorenie obrazu nepriateľa, ak vytvoríte naliehavý pocit nebezpečného prostredia.

 

Nie je náhoda, že vojnoví propagandisti všetkých čias neustále vykresľovali obraz nepriateľov ako parazitov, škaredého hmyzu, nechutných zvierat, zvrhlíkov, pedofilov, duševne alebo fyzicky chorých a používali prídavné mená ako „smradľavý, tmavý, špinavý, odporný“. Jednoducho vytvárali nové spojenia v mozgoch, aby ich prepojili a prinútili ich cítiť sa znechutene a ohrozene. Štúdia ukazuje, že konzervatívni ľudia sa ľahšie stávajú obeťami tohto typu behaviorálnej propagandy. Dnes je založený na algoritmickom šírení znechutenia a strachu online.

 

Naučené kultúrne vzorce, kedysi vynikajúce na prežitie, môžu byť zneužité v prospech agresora a odvrátené od skutočného nebezpečenstva k fikcii.

Logo Cambridge Analytica.svg

Zdroj: wikipedia

Experti vytvorili nový typ propagandy na základe celosvetového zberu sociálnych, psychologických a zdravotných údajov našich mamičiek, otcov a tiet (pozri napríklad Cambridge Analytica ). Dnes je možné určiť, ktorí ľudia sú náchylnejší na aký typ propagandy a koho im možno vnútiť ako prijateľnému „nepriateľovi“, aby prestali vnímať reálne hrozby a radšej sa obrátili na konšpirácie.

Majitelia sociálnych médií majú psychologickú analýzu nás všetkých v reálnom čase ako na striebornom tanieri a môžu tieto poznatky použiť proti nám pri svojich morálne a právne pochybných psychologických testoch. Našlo sa nespočetné množstvo deliacich línií: britskí patrioti proti východoeurópskym robotníkom, Európania proti utečencom, americkí patrioti proti demokratom, pracujúci ľudia proti lenivým intelektuálom, pro-life verzus pro-choice, tradičná rodina verzus LGBT komunita, vidiek proti mestám, starí proti mladým, ženy proti mužom, Vaxxeri proti hnutiu Antivaxx, New Age proti vede, bieli proti rómom.

Všetko, čo musíte urobiť, je hodiť krvavý kúsok čerstvého mäsa do arény sociálnych médií každý jeden deň. Je ľahké postupne nanútiť totalitnú formu vlády spoločnosti, ktorá sa každý jeden deň háda o novú kosť pre psa. Ľudia sa buď zapoja do občianskych nepokojov, alebo sa stanú úplne tupými a prestanú hľadať konsenzus o veciach verejných a realite.

 

To vytvára vhodný čas na predstavenie si autokracie, ktorá „všetko zariadi a dá veci do poriadku“. Žiadna spoločnosť nemôže znášať chaos večne. Rusi odvtedy hrajú Long game. Celý ich plán bol vždy postavený na základnom kameni kontroly vnímania. Čokoľvek plánovali a robili, vždy pripravili naše mozgy a namočili ich do info ops, aby vytvorili zmätok a efekt varenej žaby.

 

Vnímanie má moc vytvárať beztrestnosť. Rusi a ich piata kolóna vždy vedeli, že jedného dňa sa zmätená a traumatizovaná spoločnosť vzdá a prijme tyrana, ktorý veci opäť „zjednodušuje“. Fašizmus nie je nový. Prispôsobená propaganda na dátových steroidoch je. 

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148414x
Priemerná čítanosť článkov: 2968x

Autor blogu

Kategórie