Založ si blog

Koniec našej civilizácie ?

Získanie pocitu, že svet mieri do záhuby, trvá len pár minút počas TV správ.

Televízne vlny zaplňujú obrazy vyšetrovaní vrážd, prírodných katastrof, politických apokalýps, automobilových havárií a drogových bustov. Je to znepokojujúce – ale určite aj podmanivé pre priemerného diváka. Čistá psychológia.

V skutočnosti sa spravodajsky darí strachu a násiliu, takže tradičné siete (TV,FB…) nájdu spôsob, ako naplniť 99% programov týmito jedinečnými udalosťami. Je to návykové a niekedy vyvolávajúce hnev, ale je to skutočnosť, čo sa skutočne deje vo svete?

 

Šesť globálnych trendov

1. Extrémna chudoba
Podiel ľudí v extrémnej chudobe – zarábajúcich menej ako 1,90 dolárov za deň – v priebehu rokov enormne klesol . V roku 1940 bolo asi 75% sveta v extrémnej chudobe – dnes je to len 10%.

Najsilnejším a posledným príkladom je Čína, kde prístup na slobodné trhy umožnil v priebehu vyše 20 rokov vylúčiť 700 miliónov ľudí z chudoby. Za zmienku tiež stojí, že štatistika pre túto kategóriu sa vykonáva pomocou medzinárodných dolárov upravených o infláciu, ktoré zohľadňujú infláciu v čase, ako aj výmenné kurzy. Do výpočtov sú zahrnuté aj nepeňažné formy príjmu.

2. Základné vzdelanie

V roku 1820 bolo len niekoľko privilegovaných ľudí schopných získať základné vzdelanie. Odvtedy boli po celom svete pridané milióny tried a škôl a ich počet je ohromujúci. V relatívnom vyjadrení sme odišli zo 17% ľudí so základným vzdelaním na 86% v súčasnosti.

3. Gramotnosť
Podľa podobného trendového trendu ako základné vzdelanie sa gramotnosť zvýšila približne z 12 na 85% v priebehu približne dvesto rokov. V absolútnom vyjadrení sú tieto čísla ešte pôsobivejšie. V 20-tych rokoch 20. storočia existovalo len asi 100 miliónov ľudí, ktorí mohli čítať vo veku 15 a viac rokov. Dnes je ich počet 4,6 miliardy.

4. Demokracia
Zatiaľ čo svet zaznamenal určité krátkodobé prekážky(socializmus), pokiaľ ide o slobodu a demokraciu, celková trendová línia je z dlhodobého hľadiska pôsobivá.V roku 1900 žil v demokracii iba 1 zo 100 ľudí na celom svete a dnes väčšina (56 zo 100) môže povedať, že žije v krajine so slobodnými a spravodlivými voľbami.

5. Očkovanie
Očkovanie pre choroby ako je čierny kašeľ, tetanus a záškrt nebolo k dispozícii. Dnes je však asi 86% ľudí na celom svete očkovaných proti týmto základným a zničujúcim chorobám.

6. Úmrtnosť detí
Už v roku 1920 bolo zvykom, že viac ako 30% detí zomrie skôr, ako dosiahnu 5. narodeniny.

Odvtedy sa vývoj v oblasti bývania, hygieny, vedy a medicíny stal tak, že smrť je pre najmladších v našej spoločnosti oveľa zriedkavejšou udalosťou. V súčasnosti sa celosvetová úmrtnosť detí znížila na 4%.

Prečo si teda myslíme že náš svet speje do záhuby?

Každý z nás má nárok na svoj osobný pohľad na svet. Mylne to označujeme ako mať svoj vlastný názor.

Bohužiaľ, pokiaľ ide o tlmočenie informácií a vytvorenie objektívneho zmyslu pre realitu, ľudské mozgy sú predurčené, aby urobili všetky druhy zmyslových chýb, ktoré môžu ovplyvniť našu schopnosť racionálneho úsudku.

Celkovo existuje 180+ kognitívnych predpojatostí, ktoré sa stretávajú s tým, ako spracovávame údaje, kriticky myslíme a vnímame realitu.Neexistuje jednoduchý spôsob, ako obísť tieto základné ľudské inštinkty, ale jedna vec, ktorú môžeme urobiť, je pochopiť konkrétne chyby ktoré robíme a prečo.

Čo je to kognitívna zaujatosť?

Ľudia majú tendenciu myslieť určitými spôsobmi, ktoré môžu viesť k systematickým odchýlkam od racionálneho posudzovania.

Tieto tendencie zvyčajne vyplývajú z:

  • Skratky na spracovanie informácií
  • Obmedzená spracovateľská schopnosť mozgu
  • Emočné a morálne motivácie
  • Skreslenie pri ukladaní a získavaní spomienok
  • Sociálny vplyv

Akademici študovali kognitívne predsudky už desaťročia v oblasti kognitívnej vedy, sociálnej psychológie a behaviorálnej ekonómie, sú však obzvlášť dôležité v dnešnom svete informácií. Ovplyvňujú to, ako myslíme a konáme, a také iracionálne mentálne skratky môžu viesť k všetkým druhom problémov v podnikaní,voľbe politikov, investovaní alebo riadení.

Zoznámenie s dôverou

Investor vkladá peniaze do „toho, čo vie“, namiesto toho, aby hľadal zjavné výhody z diverzifikácie portfólia. Len preto, že je známy určitý typ odvetvia alebo bezpečnosti, nie je to logický výber.

Self-Attribution Bias

Podnikateľ príliš pripisuje úspech svojej spoločnosti sebe, skôr ako iným faktorom (tím, šťastie, trendy v priemysle). Keď sa situácia zhorší, obviňuje tieto vonkajšie faktory, že vykoľajili jeho pokrok.

Ukotvenie zaujatosti: Zamestnanec pri vyjednávaní o mzdách je príliš závislý od prvého čísla uvedeného v rokovaniach, než aby racionálne skúmal celý rad možností.

Survivorship Bias

Podnikanie vyzerá ľahko, pretože tam je toľko úspešných podnikateľov. Je to však kognitívna zaujatosť: úspešní podnikatelia sú tí, ktorí stále existujú, zatiaľ čo milióny neúspešných išli ďalej a robili iné veci.

Declinizmus

Pamätáte si minulosť tak lepšiu, ako bola a očakávate, že budúcnosť bude horšia, ako je pravdepodobné. Je to zaujímavé, pretože to je štatisticky jedno z najmiernejších a najbohatších období v histórii.  24-hodinový spravodajský cyklus to však málokedy odráža.

Just World Hypothesis
Vaša preferencia pre spravodlivý svet vás núti predpokladať, že existuje. Samozrejme, je nepríjemné myslieť si, že svet je nespravodlivý, ale pochopením tohto budete robiť presnejšie úsudky o ľuďoch a situáciách.

Presvedčenie viery
Ak záver podporuje vaše súčasné presvedčenie, racionalizujete všetko, čo ho podporuje. Inými slovami, namiesto toho, aby sme sa dobrovoľne pozreli na nové informácie, sme pripravení brániť svoje vlastné nápady bez toho, aby sme ich skutočne spochybňovali.

Rámcový efekt:
Kontext a realizácia môžu mať veľký vplyv na interpretáciu príbehu. Musíme mať pokoru, aby sme si uvedomili, že s nami môžeme manipulovať, a snažíme sa obmedziť vplyv, ktorý má rámovanie na naše kritické myslenie.

a ďalšie….

 

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148865x
Priemerná čítanosť článkov: 2977x

Autor blogu

Kategórie