Založ si blog

Slovensko inovatívny tiger či leňochod?

Do ekonómie termín inovácia ako špecifický termín zaviedol rakúsky a americký ekonóm Joseph Alois Schumpeter vo svojej práci Theorie der wirtschaftlichen Entwicklung (Teória hospodárskeho vývoja) z roku 1911. Inováciu definoval ako presadenie (teda nie len vynájdenie) novej kombinácie výrobných faktorov (podnikateľmi), pričom neskôr v texte ako inováciu označuje priamo túto novú kombináciu. Inovácia je podľa jeho hypotézy to, čo spôsobuje rast hospodárstva; v čase absencie inovácií sa hospodárstvo pohybuje v stereotypnom kruhu.

„Bitka o kontrolu globálnej ekonomiky v 21. storočí sa zvíťazí a prehrá nad kontrolou inovatívnych technológií.“

—Tom Orlik, Bloomberg Economics

Meranie inovácií

Bloomberg vypočítal inovačné skóre každej krajiny pomocou siedmich rovnako vyvážených metrík.

  1. Výdavky na
    výskum a vývoj. Všetky finančné prostriedky na výskum a vývoj investované do hospodárstva každý rok.
  2. Patentová aktivita
    Počet podaných domácich patentov, celkové patentové granty, patenty na populáciu, prihlášky na HDP a celkové udelené granty merané na základe globálneho súčtu.
  3. Terciárna efektívnosť
    Celkový počet študentov zapísaných na postgraduálne štúdium, maturitné stupne a počet absolventov prírodných a technických vied.
  4. Výrobná pridaná hodnota
    Výrobná úroveň výroby, ktorá prispieva k vývozu a domácemu hospodárskemu rastu.
  5. Produktivita
    Celková úroveň produktivity obyvateľstva v produktívnom veku.
  6. Hustota špičkových technológií
    Počet domácich verejnoprávnych spoločností v oblasti špičkových technológií meraných v porovnaní s počtom domácich verejných spoločností a celkovým počtom verejných spoločností v oblasti špičkových technológií.
  7. Koncentrácia výskumných pracovníkov
    Počet odborníkov, ktorí sa v súčasnosti zaoberajú úlohami v oblasti výskumu a vývoja.

Viac ako 200 krajín bolo pôvodne braných do úvahy pre index inovácií spoločnosti Bloomberg. Každá krajina vykazujúca menej ako šesť kategórií bola automaticky vylúčená, zostalo 95 krajín. Bloomberg každý rok zverejňuje výsledky pre 60 najlepších inovácií.

 

Desať najinovatívnejších ekonomík na svete

V 21. storočí sa inovácie stali srdcom a dušou hospodárskej politiky. Rozvinuté aj rozvíjajúce sa krajiny sú v pretekoch, aby zanechali industrializáciu a namiesto toho sa prispôsobili technologicky orientovaným podnikateľským spoločnostiam.

Prispôsobená liečba rakoviny a inteligentné domáce technológie sú často umiestnené ako „ďalšia veľká vec“. Ale ktoré krajiny neustále inovujú najviac?

Južná Kórea si v roku 2019 Bloomberg Innovation Index zachovala globálnu korunu, hoci zlepšenia v oblasti výskumu a vzdelávania Nemecka priniesli najväčšiu ekonomiku Európy takmer rovnakú úroveň v ročnom hodnotení.

 

 

 

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148874x
Priemerná čítanosť článkov: 2977x

Autor blogu

Kategórie