Založ si blog

Marihuana, Weed

Ja trávu nefajčím, ani nijak nepropagujem a aj vás vyzývam aby ste ju nijak nepoužívali, ved je ilegálna a tresty sú obdobné ako za vraždu. To čo vám však v krajine slobody slova a názoru povedať môžem. Je ako sa vlastne stala nelegálnou v USA odkiaľ sa to prenieslo do Európy.

1.) História

V roku 1913 otvoril Henry Ford svoju slávnu montážnu linku pre automobily, aby začal vyrábať model-T. V 30. rokoch otvoril Ford závod v Michigane. Kde úspešne experimentoval s premenou paliva na biomasu, čo dokazuje, že konope možno použiť ako alternatívu k fosílnym palivám. Z konope dokázali pripraviť napr.: metanol, etanol ,uholný plyn, etylester kyseliny octovej a ďalšie Pre Ford to znamenalo, že teraz mohol nielen vyrábať svoje vlastné suroviny na výrobu automobilov, ale mohol tiež vyrábať palivo na ich prevádzku. Tento objav bol hroznou správou pre muža menom Andrew Melon, ktorý vlastnil väčšinu spoločnosti Gulf Oil CorporationSpoločnosť, ktorá nedávno otvorila svoju prvú  benzínovou pumpou.

Andrew Mellon bol ministrom financií za prezidenta Herberta Hoovera a bol vlastníkom šiestej najväčšej banky Mellon Bank. Jeho banka bola primárnou finančnou podporou petrochemickej spoločnosti pod menom DuPont . Spoločnosť DuPont vyvíja a patentuje mnoho rôznych foriem syntetických látok z fosílnych palív vrátane syntetického kaučuku, plastov, umelého hodvábu a farieb, ktoré GM používal na poťahovanie svojich automobilov. Mellon Bank však najviac investovala do procesu premeny drevných vlákien na použiteľný papier na báze síry DuPont.

Z výročnej správy DuPont z roku 1937 „Sila vlády zameraná na zvyšovanie výnosov sa môže zmeniť na nástroj na nútenie prijatia náhlych nových myšlienok priemyselnej a sociálnej reorganizácie.“

V roku 1916 začala Mellonova investícia vyzerať ako katastrofa, keď vedci amerického ministerstva poľnohospodárstva spracovali papier z konopnej buničiny a dospeli k záveru, že papier z konope bol „priaznivý v porovnaní s papiermi vyrobenými z drevnej buničiny“. konopné vlákna v priebehu času nezožltli, na rozdiel od vtedajšieho papiera, ktorý bol chemicky spracovaný. Okrem toho, hektár konope produkuje viac papiera ako hektár bežných stromov. Vďaka vládnym reguláciám a byrokracii, skutočná produkcia konopných vlákien v USA naďalej klesala až do roku 1933 na približne 500 ton ročne.

V 30. rokoch minulého storočia muž menom William Randolph Hearst investoval značné prostriedky do tisícok hektárov lesnej pôdy, aby vyrobil drevnú buničinu pre väčšinu novinového priemyslu. Bol vlastníkom veľkej novinárskej spoločnosti, ktorú čítalo viac ako 20 miliónov občanov USA v 18 kľúčových mestách, a pravdepodobne jedným z najmocnejších mužov v americkej histórii. Pretože Hearst nechcel konkurovať vysokokvalitnému konopnému papieru, musel niečo urobiť. Čoskoro sa spojil s DuPontom, ktorý poskytoval Hearstovi chemikálie, ktoré v tom čase používal na uchovávanie svojich dokumentov. Spoločne by konope úplne stiahli z trhu.

 

Spoločnosť DuPont Corporation neustále lobovala vo Washingtone DC, zatiaľ čo Hearst vo svojich novinách začal rasistickú kampaň proti  marihuane. Citát z jedného z Hearstových novín: „Marihuana ovplyvňuje černochov, aby sa pozreli na bielych ľudí do očí, šliapli na tiene bielych mužov a  pozreli sa na naše biele ženy.“ Hearstove noviny boli palivom pre oheň pre zákaz marihuany. Vo svojej „ žltej žurnalistike “ maľoval kanabis ako mimoriadne nebezpečnú drogu a presvedčil milióny Američanov (mnohí z nich kongresmanov), že neškodná rastlina je v skutočnosti zlá. Filmy ako „ Reefer Madness “ mali verejne obviňovať kanabis zo všetkého od automobilových nehôd až po smrť.

Federálny úrad pre narkotiká (FBN) bol agentúrou ministerstva financií USA a bol založený v roku 1932 zákonom, ktorým sa konsolidujú funkcie Federálnej rady pre kontrolu omamných látok a narkotickej divízie. Andrew Mellon vymenoval  Harryho J. Anslingera za vedúceho novo konsolidovanej agentúry. Anslinger pred kongresom dosvedčil: „Marihuana je droga, ktorá najviac spôsobuje násilie v histórii ľudstva … Väčšina fajčiarov marihuany sú černoši, hispánci, filipínci a zabávači. Ich satanská hudba, jazz a swing sú výsledkom používania marihuany. Táto marihuana spôsobuje, že biele ženy hľadajú zvrhlé sexuálne vzťahy s černochmi. “ Pri lobovaní často používal propagandistické príbehy, ktoré vydávali Hearstove noviny.

„Marihuana je droga, ktorá najviac spôsobuje násilie v dejinách ľudstva … Väčšina fajčiarov marihuany sú černoši, hispánci, filipínci a zabávači.“ – Harry J. Anslinger

Anslinger nariadil, aby generálny konzul ministerstva financií Herman Oliphant tajne začal navrhovať návrh zákona, ktorý by ľahko prešiel cez kongres aj súd. Po dvoch rokoch FBN navrhla „ zákon o dani z marihuany z roku 1937 “, ktorý ukladal daň z predaja kanabisu. Anslinger maskoval tento akt ako daňový zákon a tlačil ho cez Biely dom tým, že ho predložil priamo výboru House Ways & Means. Je to jediný výbor, ktorý môže do sněmovne predložiť návrh zákona bez toho, aby o tom diskutovali iné výbory, a predseda sa stal spojencom spoločnosti DuPont, Robertom Doughtonom. Neskôr to videl ďalší spojenec DuPont, Prentiss Bown vo finančnom výbore Senátu, kde bol v rozpore so zákonom. V tom istom roku patentoval DuPontnová tkanina s názvom „nylon“, do ktorej sa do značnej miery investovalo aj Andrew Mellon .

Americká lekárska asociácia (AMA) bola proti aktu, pretože daňovo postihovaní lekári predpisovali kanabis, maloobchodní lekárnici predávajúci kanabis a pestovanie lekárskeho konope. Tvrdili, že návrh zákona bol pripravený v tajnosti bez toho, aby bol dostatočný čas na prípravu opozície, a mnohí si úplne neuvedomovali, že návrh zákona sa týka konope, pretože slovo „marihuana“ sa v tejto piesni používalo len pred týmto prípadom. AMA tiež argumentovala proti tvrdeniu FBN, že marihuana je návyková a násilná droga, ktorá predstavuje hrozbu predávkovania.

„[Zákon o dani z marihuany] sa v skutočnosti stal výlučne trestným zákonom a ukladá sankcie ľuďom, ktorí predávajú, získavajú alebo vlastnia marihuanu.“ – Prezident Lyndon B. Johnson

Zákon však bol schválený a Samuel Caldwell a Moses Baca boli prvými oficiálnymi odsúdenými zločincami marihuany za obchodovanie a držanie. Baca odišiel s 18 mesiacmi ľahko, v porovnaní s Caldwellom, ktorý bol odsúdený na 4 roky tvrdej práce vo väznici Leavenworth. Aj keď samotný čin kriminalizoval držbu alebo používanie kanabisu.

Anslinger navyše preloboval v OSN svoj názor. V roku 1961 šesťdesiat členských štátov ratifikovalo Jednotný dohovor OSN konope sa tak zaradilo k ostatným celosvetovo zakázaným drogám.

 

 

Stavím sa že 9 z 10 nepochopí pointu.

 

Môj osobný názor je že by sme mali legalizovať Marihuanu. Toto je len jeden z 14tich argumentov.

 

Zdroje:

https://www.medicaljane.com/2015/01/14/the-differences-between-hemp-and-cannabis/

http://www.pbs.org/crucible/frames/_journalism.html

http://www.druglibrary.org/schaffer/hemp/taxact/mjtaxact.htm

https://docs.google.com/viewer?url=patentimages.storage.googleapis.com/pdfs/US2071250.pdf

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 146954x
Priemerná čítanosť článkov: 2939x

Autor blogu

Kategórie