Založ si blog

Stredovek

Nedávno som napísal blog hoaxy o krizovych vypravach ucime na školách 

Po tomto blogu ma skritizovalo veľa historikov, že ano mám pravdu, ale ukazujem len jednu stranu mince. Preto som sa dnes rozhodol odhaliť na doporučenie pána z Anglicka o nie veľmi známych veciach zo stredoveku ktoré sme sa tiež na školách neučili.

Drvivá väčšina ľudí, ktorí študujú stredovek, vie o turnajoch o bojoch na blízko, alebo o falošných bitkách. O zbraniach, ktoré sa používali, vojnové kladivá, bojové sekery, široké meče, palcáty atď. Väčšina z nich čo študuje stredovek sú zameraný na mučiace zariadenia a mučenie vo väzeniach.

1.) Nahota

Pokiaľ ide o zoznam vecí, ktoré väčšina ľudí nevie, čo by mohlo znepokojovať väčšinu ľudí, najmä ak sú kresťania, je skutočnosť, že nahota bola v stredoveku až do protestantskej reformácie veľmi častá. Verejné kúpanie bolo v stredoveku veľmi populárnou kratochvíľou.

  

Horeuvedené obrázky sú rukopisy približne zo 14. storočia.

Nahota bola v stredoveku symbolom čistoty a všetci sa jej zúčastnili. Kúpanie, tanec, hry a hostiny v akte medzi vyššou spoločnosťou boli veľmi časté.Toto sú skutočnosti, ktoré väčšina ľudí nevie, pretože cirkev po protestantskej reformácii urobila z nahoty hriech a dokonca začala inkvizíciu, aby mučila tých, ktorí sa jej zúčastnili. Boli zničené knihy, ktoré hovorili o sexe alebo nahote, ako aj sochy, fresky, vlysy atď. Tak nejako medzi 16. a 17. storočím svet na to zabudol.

 

2.) Šlachtic

Šľachtici pracovali veľmi tvrdo, pretože boli zodpovední za organizáciu a správu dominantného odvetvia hospodárstva (poľnohospodárstvo), ako aj za hlavných správcov vlády a spravodlivosti (pôsobiacich vo výkonných, legislatívnych a súdnych odboroch) a chrbtice obranný systém.

Okrem toho boli zodpovední za udržiavanie bohatstva a blaha ich vlastnej rozšírenej rodiny. Jednalo sa o činnosť podobnú dnešnej hlavnej korporácii z dôvodu veľkého počtu nehnuteľností a rôznych zručností potrebných na zabezpečenie udržateľných (alebo rozširujúcich sa) výnosov, ktoré zodpovedajú životnému štýlu a sponzorstvu očakávanému od šľachticov.

Ako vlastníci pôdy sa ich činnosť podobala činnosti generálneho riaditeľa veľkej poľnohospodárskej spoločnosti s viacerými dcérskymi spoločnosťami, z ktorých všetky museli byť monitorované. Museli by starostlivo sledovať, ktoré jednotky fungujú a ktoré nie, poskytovať finančnú pomoc po katastrofách spôsobených ľudskou činnosťou alebo prírodných katastrofách, obsadiť voľné pracovné miesta v riadení dcérskych spoločností a prípadne prijať politiky na podporu inovácií a podobne.

Spravovali spravodlivosť a konali ako exekutíva kráľa. To znamená, že slúžili ako sudcovia, zasadali na súdnych zasadnutiach a vypočúvali dôkazy, ale tiež, že do veľkej miery zodpovedali aj za presadzovanie zákona na ich území.

Nakoniec boli zodpovední za zvýšenie počtu vojakov na obranu ríše pred vnútornými a vonkajšími nepriateľmi. V tejto funkcii boli ich funkcie / povinnosti podobné dnešným veľkým generálom v armáde, pretože zodpovedali za celý rad zodpovedností, ako je nábor, zabezpečovanie, zhromažďovanie a logistika, ako aj velenie kontingentov v boji.

 

3.)Hrad

Kedykoľvek vidíte stredoveký hrad, to je vyrobená z kameňa a vždy, keď sa spýtate niekoho, ako má hrad vyzerať, budú fotografie niečo ako Edinburskej hrad.

Väčšina hradov však takto nevyzerala z veľmi jednoduchého dôvodu. Stavba hradu je extrémne drahá a časovo náročná (niekoľko generácií). Každý šľachtic chcel žiť na hrade, pretože by to zabezpečilo ochranu a štatút, ale byť šľachticom neznamenalo, že ste boli šialene bohatí.

Je zrejmé, že použitie dreva namiesto kameňa by výrazne znížilo náklady. Menší šľachtici preto často používali drevo ako hlavný materiál na modernizáciu svojho domu. Hovorí sa, že najmenej 60% bolo vyrobených z dreva.

Zvyčajne to začalo budovaním plotov a modernizáciou ich panstva na základne donjon. Toto však nie je nič viac ako opevnený dom, ktorý je schopný odolať iba zlodejom a dravcom.

Neskôr bolo možné pridať ďalšie opevnenie, napríklad motte a ochrannú stenuPahorok a Bailey

To však nestačilo na obranu proti armáde.Na to potrebujeme kamenné opevnenie. Dôvod, prečo tieto zámky nevidíme, ale iba tie kamenné, je pomerne jednoduchý drevo hnilo ľahko a kameň nie.

Nie každá jednotlivá dedina mala pánovu rezidenciu, ale každá dedina bola tak či onak spojená s nejakým pánom. Niektorí šľachtici vládli jednej dedine, iní vládli viac. Niektorí mali jeden hrad, niektorí viac. Pán, ktorý riadi túto konkrétnu dedinu, môže mať rovnako dobre svoj dom v jednej zo svojich dedín alebo jednoducho v strede svojej panstva.

4.) Kňaz

Duchovný je zvyčajne zobrazovaný ako krutý, nemilosrdný, nemý, sebecký. Tieto osoby, verte tomu alebo nie, však boli v stredoveku chrbtovou kosťou spoločnosti, výskumu, literatúry, vynálezov atď. . Bežný kňazi boli upne obyčajný ľudia ako ktokoľvek iný. Hrozné veci, o ktorých pravdepodobne premýšľate, sa začali diať až na konci stredoveku alebo renesancie. Nezabudnite, kňaz je tiež človek a žiadna rozumná ľudská bytosť nevidí svojich susedov rada spálených.

 

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148412x
Priemerná čítanosť článkov: 2968x

Autor blogu

Kategórie