Založ si blog

Bezpečnostná hrozba menom Rusko

Moskva sa rozhodla hrať dlhé hry s NATO

Napriek domácim ťažkostiam spojenými s COVID-19 si Rusko v posledných mesiacoch neustále upevňovalo svoj vojenský vplyv v Sýrii, Líbyi a vo východnom Stredomorí. Tento tlak bol sčasti poháňaný nedávnym vývojom, najmä tureckou vojenskou expanziou. Nadväzuje však aj na existujúce postavenie Moskvy v Sýrii a roky tichého rozširovania vplyvu v Líbyi. Kde ruskí súkromní vojenskí dodávatelia pôsobia od roku 2018 . Hlavným dlhodobým záujmom Kremľa je čeliť obkľúčenou zo západu, rozšírením a upevnením jeho politickej a vojenskej prítomnosti na kontrolu južného boku NATO.

 

Činnosti v Sýrii A Líbyi

V prvých dňoch pandémie na konci marca Moskva vyslala do Sýrie vojenské zdravotnícke ambulancie na podporu Bashara al-Asada. V nasledujúcich týždňoch sa tiež usilovalo o zvýšenie prevahy v prevažne kurdskej severovýchodnej Sýrii. Počas tejto doby ruská tlač uverejnila malé množstvo článkov kritických k Assadovi, z ktorých väčšina vydala federálna tlačová agentúra RIA FAN. Tú ovláda Yevgeny Prigozhin, neslávny oligarcha, ktorý tiež riadi skupinu PMC Wagner.

Wagner russian private military contractors company, ďalej len PMC

Bez ohľadu na taktické oznamovanie informačnej kampane spoločnosti RIA FAN však štátne odbytiská netlačili články ani ruskí predstavitelia nezmenili svoju rétoriku na Assada, alebo na Západ (napriek ich predpokladanej frustrácii voči Damašku v súkromí). Naopak, štátna tlač rozbehla protiamerickú rétoriku.

Od svojho vojenského zásahu v roku 2015 Rusko získalo kontrolu nad sýrskym vzdušným priestorom, ktoré ovláda skrz rakety S-400 typu zem-vzduch (SAM), taktické balistické strely, pokročilé antiship riadené strely a elektronické bojové vybavenie. Podporu poskytuje aj ruská stredomorská flotila. Minulý mesiac do tohto divadla doplnila niekoľko vojnových lodí vrátane raketového krížnika „Moskva „, ktorý NATO nazývalo „zabijakom “, na podporu sily. Tá už pozostávala z najmenej desiatich plavidiel vyzbrojených silnými raketami „Kalibr“.

Na základe svojho skoršieho vstupu do Raqqy po oznámení Trumpa z konca roku 2019 o stiahnutí USA zo Sýrie Moskva v posledných týždňoch údajne pracovala na vytvorení leteckej základne v provincii, ktorá by sa mala prevádzkovať spoločne so sýrskou armádou. Táto základňa by mohla potenciálne pomôcť Rusku proti expanzii v okolí Turecka, posilniť jeho vlastnú pozíciu v krajine a pomôcť Asadovi. Koncom mája požiadal Vladimír Putin svojich ministrov obrany a zahraničných vecí, aby rokovali s Damaškom o prevode ďalšieho námorného prístupu a nehnuteľností pod ruskú vojenskú kontrolu v rámci existujúcich dohôd z Tartusu a Hmeimima.

Okrem toho Assad naďalej vidí provinciu Idlib ako svoju poslednú prekážku opätovného ovládnutia Sýrie, takže Moskva vyslala na podporu svojej armády asi tucet pokročilých stíhacích lietadiel MiG-29 do susedného Hmeimimi.

Okrem toho Sýria slúžila vždy ako ruský odrazový mostík pre operácie v Líbyi vrátane nasadenia lietadiel na podporu PMC. Skupina Wagner bojuje mesiace v západnej Líbyi za podporu Khalifa Haftar a boj proti Turecku, ktoré podporuje konkurenčnú vládu National Accord (GNA). Ich vzdušné krytie často používa tajné taktiky – podľa americkej armády sa tu objavilo štrnásť lietadiel MiG-29 a Su-24 so všetkými identifikačnými značkami. A v januári Rusko prepravilo stovky PMC, na Cham Wings Airlines, z Damašku do Benghazi. Ruský analytik Sergey Sukhankin poukázal na to, že PMC s podporou Kremľa v Líbyi môže byť menej ako v Sýrii, ale niektoré z nich môžu mať pokročilejšie zručnosti (napr. Piloti a tréneri). Podľa správy CNN z 9. júna tieto PMC sú stále prítomné v Líbyi, „s rozsiahlou podpornou operáciou vrátane rakiet typu vzduch-vzduch“. 

 

Ani cisárskemu Rusku, ani sovietskemu Rusku sa nepodarilo získať strategicky dôležité postavenie vo východnom Stredozemí, alebo zmeniť regionálnu rovnováhu síl. O oboje sa opakovane snažili. A keď sovietske námorníctvo nasadilo do oblasti svoju 5. eskadru (eskadru), malo do polovice 80. rokov niekoľko výhod oproti Spojeným štátom. V tomto zmysle majú Putinove ašpirácie hlboké korene. Boj proti zadržiavaniu západu je okrem bezprostredného napätia v Turecku najhlbšou hnacou silou jeho konania.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148860x
Priemerná čítanosť článkov: 2977x

Autor blogu

Kategórie