Založ si blog

Čína 4. 0

Uvoľňuje sa napitie a príma sa osobitná obchodná dohoda.

 

Jedna s najdôležitejších udalostí si bežný Slovák ani nevšimol. Smutné a realita zároveň. Media však tiež nespravili dobre svoju domácu úlohu.

 

Čína sa totiž zaviazala v priebehu dvoch rokov zvýšiť nákup amerických tovarov a služieb oproti roku 2017 o 200 miliárd USD (179,50 miliardy eur). Z toho dovoz agroproduktov by mal dosiahnuť niekoľko desiatok miliárd dolárov.

Deficit USA voči Číne v obchode s tovarom, ktorý v roku 2018 dosiahol až 420 miliárd USD, by sa tak mohol znížiť. V oblasti služieb zaznamenali USA v roku 2018 s Čínou malý prebytok, približne na úrovni 40,5 miliardy USD.

Peking by počas nasledujúcich dvoch rokov mal zvýšiť nákup priemyselných tovarov z USA o 75 miliárd USD. Ako tento týždeň dodal zdroj oboznámený s informáciami pre agentúru Reuters, mali by zahrnovať lietadlá, autá a komponenty, poľnohospodárske stroje a zdravotnícke prístroje.

Čína by okrem toho mala zvýšiť dovoz energií zhruba o 50 miliárd USD a služieb o 40 miliárd USD. Podľa ekonomického poradcu Bieleho domu Larryho Kudlowa by malo ísť najmä o služby v oblasti finančného sektora.

Výmenou za to USA zrušili plány na zavedenie ciel v polovici decembra na ďalší čínsky tovar za 160 miliárd USD. Zároveň, ako dodala AP, znížili o polovicu na 7,5 % existujúce clá na čínske produkty v hodnote 110 miliárd USD.

 

Znie to ako dobrý obchod, nie?

1.)“ Domnievame sa, že je pre Čínu veľmi náročné doviezť z USA o ďalších 200 miliárd dolárov viac tovaru a služieb v nasledujúcich dvoch rokoch bez toho, aby sa znížil dovoz z iných miest“ uviedli analytici UBS.

Poľnohospodársky tovar predstavuje veľký kus nových nákupov. Podľa dohody Čína nakúpi ďalších 12,5 miliárd dolárov z tohto tovaru v prvom roku a potom 19,5 miliárd v druhom roku v porovnaní s rokom 2017.

Medzi výrobky, ktoré prisľúbila kúpiť, sú sója, bravčové mäso, bavlna a pšenica. Obzvlášť sa obchodoval so sójami a bravčovým mäsom

keďže napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta eskalovalo. “

Háčik: Jedným z najdôležitejších problémov, ktoré im unikli, je: „Číňania a USA budú bilaterálne monitorovať kvalitu a kontrolu vývozu poľnohospodárskych výrobkov“. V skutočnosti je to nesmierne dôležité, pretože to znamená, že vývoz z USA musí spĺňať nielen schválenie FDA, ale aj čínske schválenie a naopak.

2.) „ Okrem oznámených nákupov poskytuje dohoda lepšiu ochranu americkým spoločnostiam, ktoré sa už dlho sťažovali na krádež ich duševného vlastníctva a obchodných tajomstiev. “

Kapitola 1 sa zaoberá falšovaním, falošným štítkov. Pokiaľ ide o čínsku stranu, hlavnou dohodou bude, že čínska strana vyškolí viac bezpečnostných pracovníkov a rozhodne o falšovaní výrobkov prechádzajúcich cez Čínu.

Háčik: V dohode sa uvádza „ak to podmienky umožňujú, obidve strany môžu zvážiť spoluprácu pri dvojstrannej kontrole hraníc“.

Kapitola 2 sa zaoberá duševným vlastníctvom. V skutočnosti je to veľmi krátke, iba tri strany, na rozdiel od množstva pozornosti zo strany amerických médií.

Z dohody je zrejmé, že zatiaľ čo  médiá sa zameriavajú na slogan „krádeže duševného vlastníctva“, skutoční vyjednávači najvyššej úrovne Číny a Američanov sa oveľa viac starajú o bilaterálny zásah proti falšovaniu a klamlivému označovaniu. Dôvod je jednoduchý:

Číňania aj USA sú majiteľmi veľkých patentov. Na rozdiel od všeobecného názoru . Úprimne povedané, Číňania sa obávajú rovnako falšovaniu svojich značiek a výrobkov.

„ Taktiež sa tým uvoľňujú požiadavky pre banky, ktoré chcú pôsobiť v Číne, a ukladajú sa opatrenia proti falšovaniu, ktoré by v prípade porušenia viedli k sankciám. “

3.) Reforma finančného sektora je v dohode iba 5 strán a úprimne povedané, väčšinou pozostáva zo štandardného právneho žargónu. V zásade je to rovnaká dohoda, ktorá sa už dostala každej krajine na začiatku roku 2018 po otvorení finančného sektora v októbri 2017.

Háčik: „ A Čína stále nedala dôvod na niektoré z najdôležitejších otázok pre Ameriku, ako sú napríklad požiadavky na zníženie štátnych dotácií, ktoré by mohli spôsobiť zásadné prepracovanie spôsobu fungovania čínskej ekonomiky. To je medzi niekoľkými ťažkými bodmi, ktoré by mali obe strany prediskutovať pre ďalšiu fázu dohody. “

Popravde makroekonomická štruktúra Číny nie je v zhode. Prečo by Čína napriek tomu zmenila svoju makroekonomickú štruktúru pre obchodnú dohodu s USA?

Ďalej sa mi to už nechce čítať tak aspoň rýchly náhľad.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 147352x
Priemerná čítanosť článkov: 2947x

Autor blogu

Kategórie