Založ si blog

Rím – Vojsko

Rím jeden z faktorov úspechu Rímskeho Impéria bola bezpochyby Rímska armáda. Popíšeme si pár charakteristických znakov.

 

1. Rímska kultúra

 

  1. Odmietajú skončiť. Ak ste ich porazili v bitke, všetko, čo ste urobili, bolo že ste oddialili celkové víťazstvo. Keď Hannibal vyhladil 3 rímske armády v krátkom časovom období, Rím začal pracovať na vytvorení ďalšej armády. Odmietli skončiť a fungovalo to, pretože nakoniec vždy vyhrali.
    • V neskorších rokoch, keď sa Rím rúcal, sú tu výnimky, ale pre „zlaté roky“ to platí
  2. Inovovali rýchlo. Ak už niečo nefungovalo, Rimania to rýchlo opustili. Keď Rím zistil, že jeho vojenská štruktúra nie je vhodná na vedenie nových vojen, v ktorých sa ocitli, bez váhania sa poučili a zmenili čokoľvek čo bolo treba.
    • Keď Rím zistil, že jeho falangy v gréckom štýle nefungujú v kopcoch a horách, prijali meče a flexibilnejší spôsob boja.
    • Keď Rím zistil, že iba používanie ľudí, ktorí vlastnia pôdu, na boj v armáde obmedzuje ich náborový fond, zmenili to. Začali všetkým občanom pripojiť sa do armády. Neskôr aj neobčania slúžili za občianstvo.
    • Keď Rím zistil, že potrebujú viac kavalérie, aby mohli rýchlo presunúť jednotky do oblastí napadnutých barbarmi, zreformovali svoju armádu, aby sa zamerali na jazdu.

 

Rím by mohol na mieste zreformovať celú svoju vojenskú alebo obrannú štruktúru a to je sila, ktorú nemožno nikdy prehliadnuť.

2. Disciplína 

Mnohé civilizácie v tom čase mali malú profesionálnu armádu a potom v čase vojny povolávali civilistov do svojich radov. Rimania však mali profesionálnu platenú armádu na plný úväzok Legionári.

Každý Riman bol trénovaný v taktike malých jednotiek, ako prijímať rozkazy v zápale boja, ako bojovať a ešte oveľa viac. Keď ste bojovali proti Rímu, nebojovali ste s veľkou skupinou šialených bojovníkov, bojovali ste so silnou formáciou trénovaných zabijakov.

Najbežnejšie druhy trestov, ukladané za menej závažné prečiny, zahŕňali zmenšenie denného prídelu potravín, úder centurionovou palicou ( castigatio ), uloženie dodatočnej povinnosti ( munerum indictio ) alebo preloženie k podradnejšej službe ( militiae mutatio ). Ťažšie previnenie bola trestaná pokutou a zrážkou zo žoldu ( pecunaria multa ), znížením hodnosti ( gradus deiectio ), stratou výhod získaných dĺžkou služby, bezectným prepustením zo služby ( missio ignominiosa )

3. Veliteľské štruktúry

Rimania udeľovali velenie na základe rôznych faktorov.

  1. Aby ste mohli veliť armáde (Legát), museli ste byť voleným úradníkom. Aby ste mohli veliť légii, musel vás vybrať Senát – takže vodcovia sa budú zodpovedať vláde.
  2. Aby ste mohli veliť kohorte (Pilus), museli ste byť skúsení a schopní. To znamená, že chlapci, ktorí v skutočnosti viedli v boji, boli vždy zocelenými veteránmi s dlhoročnými skúsenosťami a rešpektom radových.
  3. Napriek tomu aj tí najlepší vojaci potrebujú skvelý podporný tím. Na rímske légie bol vysoko kvalifikovaných a špecializované tímy technikov, zbrane inštruktori, lekári, delostrelcov, lovci, a tesára. Nazývali sa (imunní) .

Vojenkí Inžiniery. Úspechy rímskych vojenských inžinierov (v latinčine architecti )
Inžinieri ukázali svoje zručnosti s úžasnými konštrukciami, ako je dvojitá obvodová stena počas obliehania Alesie v roku 52 pred Kristom, Caesarov drevený most cez rieku Rýn v rokoch 55 pred Kristom a 53 pred Kristom, obrovská obliehacia rampa počas obliehania Masady v rokoch 73 až 73. n.l., alebo Trajánov kamenný most cez rieku Dunaj v roku 105 n.l. Vo všeobecnosti boli inžinieri zodpovední za stavbu ciest, stavbu mostov, stavbu táborov a obliehanie.

Lekári .Prvý rímsky cisár Augustus (vládol v rokoch 27 pred Kristom – 14 po Kr.) založil prvé profesionálne vojenské zdravotnícke jednotky v histórii. Zdravotnícke jednotky (po latinsky milites medici ) mali presne definovanú hierarchiu a disciplínu na vojenskej úrovni. Rímski vojenskí lekári triedili zranených vojakov, aby určili, čo si vyžaduje lekársku pomoc ako prvé, vybudovali poľné nemocnice na ošetrenie zranených vojakov čo najrýchlejšie a čo najbližšie k bojisku, zamerali sa na sanitáciu obytných priestorov a sterilizáciu chirurgických zariadení a obväzov.

Delostrelci.Rimania prevzali veľkú časť svojich delostreleckých zariadení od Grékov a potom ich vylepšili. Každá légia mala delostrelecké zariadenia ako balista a katapult. Balisti dokázali strieľať obrovské šípky a katapulty hádzali kamene. Každá légia mala päťdesiatpäť balist a desať katapultov. Špeciálne vycvičení delostrelci obsluhovali tieto zariadenia počas bitky alebo obliehania. Boli zodpovední za výrobu, prepravu, údržbu a zdokonaľovanie delostreleckých zariadení. Katapulty sa nazývali onagery, čo znamená „divoký zadok“, kvôli kopaniu zariadenia. Na prevádzku každého katapultu bolo potrebných osem delostrelcov. Tieto zariadenia sa používali väčšinou pri obliehaniach.

 

4. Pomocníci

Rimania boli skvelí v pechote. Keď si Rím podmanil ďalšiu oblasť, ľudí, nesnažili sa týchto nových poddaných prinútiť, aby sa stali Rimanmi. Namiesto toho Rím často prijal aspekty dobytých poddaných do svojej vlastnej kultúry. Keď Rím dobyl Numíďanov, ktorí mali možno najlepšiu jazdu na zemi, Rím sa rozhodol priviesť týchto jazdcov do armády. Keď Rím dobyl Galov a zistil, že galská ľahká skautská kavaléria je úžasná, začlenili to do svojej armády.

Ak ste teda čelili Rímu, stretli ste sa nielen s najlepšou pechotou na zemi, ale aj s najlepšou kavalériou a vojakmi na diaľku.

Dobre, teraz nejaké iné príčiny

  1. Výbava: Rimania mali dobré brnenie, silné veľké štíty, meče skvelé na bodanie a oštepy účinné proti brneniu.
  2. Terén: Rímske légie boli podľa návrhu veľmi flexibilné a mohli efektívne bojovať bez ohľadu na terén. Porovnajte to s gréckou falangou, ktorá bola skvelá na otvorených poliach, ale rozbitá v lesoch alebo v horskom teréne
  3. Pracovná sila: Rím bol veľký a mal veľa ľudí, ktorí zaplnili rady
  4. Bohatstvo: Rím bol mimoriadne bohatý a mohol importovať/exportovať tovar cez 3 kontinenty. Toto bohatstvo im umožnilo zaplatiť veľkú kvalitnú armádu
  5. Poloha: S Alpami na severe a morom na juhu je Taliansko obhajiteľné centrálne miesto v rámci Európy
  6. Jedlo: Vďaka podnebiu Talianska a egyptského Nílu mali Rimania bohaté zásoby obilia a iných potravín, ktoré im umožnili nasýtiť veľkú skupinu mužov, ktorí sami neprodukovali jedlo.
  7. Spoločnosť: Rím bola bojová spoločnosť, ktorá kládla veľký dôraz na vojnu a boj.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148805x
Priemerná čítanosť článkov: 2976x

Autor blogu

Kategórie