Založ si blog

Ruská vojenská intervencia v Sýrii

Teraz mi ide o to koľko to celé stálo, aby sme si komparatíne vedeli porovnat s UA.

Ešte v marci 2016 prezident Vladimir Putin informoval, že prvých šesť mesiacov vojenskej špecialnej operácie v Sýrii stálo ruský rozpočet 33 miliárd rubľov (444 miliónov euro (v priemere 2 milióny euro denne).

Ak zahrnieme päť hlavných parametrov (bojové vzdušné výpady, odpálenie riadených striel Kalibr, straty vojenskej techniky, údržba personálu, platby rodinám mŕtvych), ako aj sýrske ťaženie krížnika lietadlovej lode Admirál Kuznecov, potom, podľa analytikov Yabloko, začiatkom marca 2018 rozpočtové výdavky na sýrsku kampaň predstavovali 3,2 miliardy dolárov.

Moskva nemohla dopustiť, aby Assad padol, pretože by to bol koniec ruského vplyvu na Blízkom východe. Rusko dôsledne plnilo svoje úlohy v Sýrii a ukázalo Blízkemu východu a mimo neho, že je pripravené, schopné a ochotné podporovať svojich spojencov, ak sú mu títo spojenci lojálni.

Na základe bojových skúseností v Sýrii sa modernizujú takmer všetky typy lietadiel, vrátane stíhačiek Su-35S a Su-30SM, bombardéra Su-34, útočných vrtuľníkov Mi-28N a Ka-52.

Zdroj:aeroforce.ru

 

Jedným z hlavných ekonomických výsledkov vojenskej operácie pre Rusko je návrat stratených pozícií na svetovom trhu so zbraňami. Tento trh býval rozdelený medzi Sovietsky zväz a Spojené štáty americké.Význam ruskej námornej základne pri prístave Tartus, dohoda o umiestnení ktorej bola podpísaná v roku 2017, je veľký. Tartus je jediný bod, ktorý umožňuje Ruskej federácii udržať si prítomnosť v Stredozemnom mori. A letecká základňa Khmeimim výrazne posilňuje základňu Tartus.

Zdroj: RF

Úmysel a dôvod RF intervenovať v Sýrii je jasný. Pointa je však taká že 2 milióny euro denne stala 1/5 nasadenia. UA teda môže stáť niekde okolo 10 miliónov + viacej munície. od 24.2.2022 do 24.3.2022 to experti odhadujú na cca 350 mil euro.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148549x
Priemerná čítanosť článkov: 2971x

Autor blogu

Kategórie