Založ si blog

Rusko : Plán na vyhladovanie Putina

Po ruskej invázii na Ukrajinu zostáva vo verejnej sfére otázka odklonu Európy od nákupu ruských energetických zdrojov. (Ak teda nechceme financovať vraždenie žien a detí.) V priebehu posledných desaťročí sa Európa stala čoraz závislejšou od ruského plynu. Na vine sú viaceré západoeurópske krajiny, ktoré tomu dali zelenú, no ťahúňom Európy bolo nepochybne Nemecko. Túto skutočnosť nie je potrebné preukazovať. Energiewende, nemecká energetická stratégia, predpokladala vybudovanie priamych plynových prepojení s Ruskom (oba Nord Streams, alebo ako sa to sklonuje), aby uspokojila nielen svoje potreby, ale aby sa stala akýmsi sprostredkovateľom plynu v Európe, predajom susedom a nielen ruský plyn. Samozrejme aj Rusko malo na tom svoj záujem, ktorý spočíval vo vylúčení Ukrajiny z tranzitu. Ktorá má enormný objem transferu cez svoje územie 30-40%.

Foto: Canva.com

V roku 2021 Európa doviezla z Ruska cez 155 miliárd m3 plynu v roku 2021, t.j. cca 45% dovozu a cca 40% spotreby, čo znamená, že celkový dovoz predstavoval cca 344,5 miliardy m3 a spotreba cca 387 , 5 miliárd m3. Z pohľadu Ruska,to predstavovať vyše 70 % vývozu ruského modrého paliva. Čo to znamená? Keď sa tento objem zníži alebo dokonca zníži na nulu, rozpočtové príjmy Moskvy a jej Gazpromu klesnú trojnásobne. Z pohladu Rozpočtu RF je to bankrot. Jedinou otázkou je, ako to urobiť?

 

Azerbajdžan

Nie je to tak, že by sa EÚ o diverzifikáciu vôbec nepokúšala. Toto smerovanie vlastne nie je návrh, ale hotový južný koridor zemného plynu, ktorý získal finančnú podporu z EÚ. Nápad v skutočnosti prišiel od Európskej komisie v roku 2008. Celé prepojenie je tvorené niekoľkými úsekmi – juhokaukazský plynovod, transatlantický plynovod a transjadranský plynovod. Celé to teda prebieha od azerbajdžanských ložísk v Kaspickom mori cez celé Turecko až po Grécko, Bulharsko a Taliansko.

Foto Wikimedia

Plynovod je už funkčný. Dodávky azerbajdžanského plynu spotrebiteľom v Taliansku, Grécku a Bulharsku sa začali 31. decembra 2020. Jeho počiatočná kapacita je 10 miliárd m3, ale možme ju zdvojnásobiť na 20 miliárd m3.

 

EastMed

Nielen Azerbajdžanci majú plyn pod morským dnom. Vo východnom Stredomorí bolo v posledných rokoch urobených niekoľko veľkolepých objavov. V skratke – pole Leviathan pri pobreží Izraela (rezervy sa odhadujú na 605 miliárd m3), niekoľko ďalších v okolí Cypru a gréckych ostrovov. Egypt má aj vlastné pole Zohr so ​​zásobami okolo 850 miliárd m3. Celkovo sa v tejto časti Stredozemného mora, v tzv Levantská panva má obsahovať asi 3,45 bilióna m3 plynu.

Vďaka týmto objavom za posledné desaťročie sa zrodila myšlienka plynovodu EastMed, ktorý by viedol z poľa Leviathan pri pobreží Izraela cez Cyprus a grécke ostrovy do Talianska. Po podpísaní prvotných vyhlásení Európskej komisie, že sa do projektu s podporou Spojených štátov zapojí aj ona, nastala bezvýchodisková situácia. Jedným z hlavných dôvodov boli neoprávnené územné nároky Turecka na vody východnej časti povodia, ktoré sa práve po týchto objavoch zintenzívnili. Ankara bola, samozrejme, proti vzostupu EastMed. V januári tohto roku. U

SA stiahli podporu plynovodu. Všetky tieto okolnosti sa dramaticky zmenili po ruskom útoku na Ukrajinu, Turecko aj USA môžu zmeniť svoje pozície voči EastMed.

Foto www.igi-poseidon.com
Kapacita tohto spojenia ma byť  20 miliárd m3. Plánované otvorenie  naplánované na rok 2026.
.
Alžírsko

Z Alžírska vedú dva plynovody – Maghreb – Európa a Medgaz. Prvý, s kapacitou 12 miliárd m3 ročne, smeruje do Španielska, druhý, schopný poslať 10,5 miliardy m3, do Talianska.

Alžírsko je zodpovedné za 9 % európskeho dovozu plynu. Ak prijmeme 344,5 mld. m3 ako celkový dovoz EÚ, znamená to, že Alžírsko nám predá približne 31 mld. m3 ročne. Orgány tejto krajiny v osobe ministra energetiky Mohameda Arkaba , minulý rok uviedli, že ich ambíciou je 30-percentný podiel na európskom dovoze. Urobme tieto zámery trochu reálnejšie a znížme plánovaný alžírsky podiel na trhu na 20 %. Skonštatujeme, že táto krajina by do Európy napumpovala 68,9 miliardy m3, čo je o 37,9 viac ako dnes.

Plynárenská infrastruktura v Alžírsku. Zdroj: Platts

 

Nigéria

Transsaharský plynovod by prekvapivo viedol cez saharskú púšť z Nigérie a v Alžírsku by sa spojil s Maghreb-Európou a Medgazom. Zatiaľ existuje len myšlienka, ktorá sa objavila už v roku 2002, ale nepochybne je potrebné vybudovať ďalšie linky oboch týchto plynovodov, aby sa splnili ďalšie objemy. Išlo by o najdlhší plynovod zo spomínaných, vyše 4 tis. km, monštruózne, aj keď Južný plynový koridor nie je o nič menej, pretože je to 3500 km.

Projekt transsaharského plynovodu.
Foto Wikimedia

Baltské potrubie

Konečne poľsko-dánsko-nórsky projekt, ktorý existuje celkom reálne a od jesene tohto roku. sa chystá spustiť prevádzku. Plyn z nórskeho šelfu má pokryť dovoz z Ruska a bude predstavovať 10 miliárd m3. Z pohľadu EÚ ide o ďalší stavebný kameň na zníženie závislosti kontinentu od ruského plynu.

LNG

V roku 2021 Európa (EÚ 27 + Veľká Británia) doviezla cca 85 miliárd m3 LNG (po konverzii). Celková kapacita terminálov prevádzkovaných v Európe je 237 miliárd m3 . Preto v tomto smere nebudú žiadne problémy. Môžu sa, samozrejme, objaviť v plynových prepojeniach medzi krajinami. Najväčší problém sa bude týkať Nemecka, ktoré má najväčší dopyt po plyne a ani jeden terminál. Druhou otázkou je hľadanie dodávateľov alebo zvyšovanie objednávok od existujúcich. Minulý rok boli najväčším exportérom LNG do Európy Spojené štáty americké, po nich nasledoval Katar a na treťom mieste… Rusko. Treba pamätať na túto málo známu skutočnosť – skvapalnený plyn nakupujeme aj z Ruska. Ďalšie miesta sú Nigéria a Alžírsko.

Aj keď sa vám niektoré z týchto plynovodov zdajú nerozumné alebo nerentabilné, odporučil by som vám použiť myslenie… Vladimíra Putina. Boli Nord Streams racionálne? Boli ziskové? Dvakrát „nie“. Tieto návrhy sa zdali absurdné takmer vo všetkých smeroch. Mali však slúžiť politickému cieľu – zvýšiť závislosť Európy od ruského plynu a obísť Ukrajinu. Takže si myslím, že môžeme prijať súperovu taktiku a tiež sa pozrieť mimo rámca na projekty v oblasti plynu, ktoré teraz zvrátia proces. Po bankrote RF a páde diktatúry ak bude SPP šikovné už v demokracii si možno kupy 10% Transneftu alebo Gaspromu za výhodnejšie ceny 🙂 

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148699x
Priemerná čítanosť článkov: 2974x

Autor blogu

Kategórie