Založ si blog

Rusko ako mafiánsky štát

Len na základe informácií dostupných v ruskojazyčnom mediálnom priestore o FSB a GRU a osobných väzbách ich manažmentu sa ponúka otázka, aké sú vlastne súčasné ruské tajné služby? Fenomén prenikania organizovaného zločinu do štátnych štruktúr v Rusku má teraz podobu politického mutualizmu a nie symbiózy. V tejto situácii je legitímne povedať, že Rusko je teraz mafiánskym štátom. Ruské tajné služby v tomto usporiadaní plnia úlohu koordinátora a vykonávajú dozornú funkciu.

 

1.) Podľa informácií, ktoré získala španielska polícia (odposluchy), Genady Petrov, jeden z vodcov OPG Tambowskaja (organizovaná zločinecká skupina), mal kontakty s najvyššími predstaviteľmi Ruska, vrátane vtedajšieho premiéra Viktora Zubkova a ministra obrany. Anatolij Serďukova mnoho ďalších. Petrov vo svojich rozhovoroch nazýval Zubkova a Sierdiukova hovorovo „Witia“ a „Tolik“. Bol v úzkom kontakte aj s vysokými predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní. Medzi nimi vyčnievala osoba, ktorá bola odpočúvaná pod krycími menami „Bołtaj-Noga“ alebo „Gulai-Noga“. Podľa novín Insider tou osobou mal byť Sergej Koroliev, ktorý bol 24. februára 2021 dekrétom prezidenta Ruska vymenovaný za prvého zástupcu riaditeľa FSB. Koroliev je bývalý šéf Ekonomickej bezpečnostnej služby FSB a bývalý šéf riaditeľstva vnútornej bezpečnosti FSB.

Zdroj foto: Federálna bezpečnostná služba Ruskej Federácie, wikipedia.org

2.) Novaja Gazeta v roku 2018 opísala skupinu Gagiev. Podľa nej nebola typickým gangom. Jej členovia sa nazývali „Rodina“ a považovali sa za zvláštnu zložku súdneho systému, ktorá fungovala, keď si ruské orgány činné v trestnom konaní neplnili svoje úlohy. Niektorí členovia „Rodiny“ dokonca vážne verili, že sú tajnou jednotkou FSB.Mali veľa vrážd a únosov, za čo Gagijeva v Rusku hľadali. V dôsledku kriminálnych aktivít tejto skupiny v Moskve, Moskovskej oblasti a Republike Severné Osetsko-Alanya bolo zabitých 60 ľudí. Samotný Gagijev bol zatknutý v Rakúsku. „Náčelník deviatej služby FSB ma vyviedol z Ruska. Povedal, že nemôže nič urobiť, aby mi pomohol. Dodal, že existuje riešenie. Dal mi desaťtisíc dolárov a rozhodol sa, že je to jediné vec, s ktorou by mi mohol pomôcť“ – vypovedal na pojednávaní o vydaní pred rakúskym súdom. „Deviatou službou“ FSB Gagijev s najväčšou pravdepodobnosťou myslel Riaditeľstvo vnútornej bezpečnosti, na čele ktorého stál spomínaný Koroliev. Niekoľko zdrojov potvrdilo ruským novinárom, že Koroliev a Gagijev sa dobre poznali.

3.) V marci 2004 zatkli policajti Trestného oddelenia Ústredného riaditeľstva pre vnútorné záležitosti Petrohradu Olega Makovoza, člena gangu Bracka. V roku 2009 bol odsúdený na 23 rokov väzenia za vraždu vodcu kazaňského gangu Rustama Ravilova, únos a vydieranie. Pri preverovaní Makovozovho okruhu známych predstavitelia trestného oddelenia Hlavného riaditeľstva vnútra Petrohradu zistili, že vodca bračkovských vrahov bol v úzkom kontakte s nikým iným ako Sergejom Korolievom, teraz prvým zástupcom riaditeľa FSB. , počas svojho pôsobenia v Ekonomickej bezpečnostnej službe (SEB) Riaditeľstvo FSB v Petrohrade. Charakter ich vzťahu bol definovaný ako vzájomne výhodná spolupráca.

Zdrj foto: internet 🙂

4.) GRU ako služba sa zapája do mnohých druhov trestnej činnosti. Zakhariy Kalashov alias Shakro Molodoy cez túto štruktúru dodával Kurdom zbrane. Od sovietskej éry Monzer al-Kassar, sýrsky narkobarón a najväčší obchodník so zbraňami na Blízkom východe, spolupracuje s GRU. Cez Al-Kassar dodával ZSSR Palestínčanom zbrane. Dlhé roky žil v Španielsku, v letovisku Marbella. GRU nadviazala kontakt s Al-Kassar opäť cez Genadyu Pertrovú (OPG Tambowskaya), ktorá bola v tom čase tiež v Marbelle. Cez ňu sa tentoraz zbraň predala do Iránu.

5.) V súčasnosti GRU ako služba zarába okrem iného účasť na dodávkach drog s írskym drogovým kartelom „Kinahan“– alebo tak hovorí Artem Kruglov, redaktor putinism.wordpress.com. 9,5 tony kokaínu, ktoré našla kapverdská polícia 31. januára 2019 na lodi s ruskými námorníkmi, patrilo európskemu drogovému kartelu, ktorý spolupracuje s ruskými tajnými službami, povedal Artem Kruglov v rozhovore pre Rádio Svoboda. Kinahanský kartel vznikol začiatkom roku 2000 a je spoločným „obchodným projektom“ Kolumbijčanov, GRU a Írov. Jeho zakladateľom je Christy Kinahan, opakovane odsúdený írsky zločinec, ktorému pomáhal jeho syn Dan Kinahan. Obaja dlho žili v Marbelle na juhu Španielska a v posledných rokoch presťahovali svoje sídlo do Dubaja.

 

Zdroj foto: wikipedia.org

6.) Asi pred 6 rokmi malo byť na ruskom veľvyslanectve uložených v kufroch asi 400 kg kokaínu a čakať na expedíciu do Ruska. Postup bol jednoduchý a dobre fungoval dlhé roky v Argentíne a Uruguaji. Jeho podstata spočívala v schopnosti prepravovať náklad ako súčasť diplomatickej pošty, ktorá nepodliehala kontrole a do osobnej batožiny diplomatov je možné nahliadnuť len z oprávnených dôvodov. Kufre mali prejsť ako „osobné veci“ zamestnancov ambasády a pri východe boli opečiatkované aj špeciálnym papierom s voskovými pečaťami, imitujúcimi diplomatickú poštu. Prevoz sa uskutočnil v rámci špeciálnych letov najmä vojenskej letky 96023, ktoré niekoľkokrát do roka premávajú z Ruskej federácie do hlavného mesta Argentíny a susedného Uruguaja. Kokaín bol čistý na 88 percent. Napríklad ten, ktorý sa predáva v Európe, ho má len 30-40 percent. To znamenalo, že na veľvyslanectvo išlo priamo z laboratória kartelu. Kokaínové balíčky na ruskej ambasáde mali výrazné logo hviezdy. Vyrábal ich kartel Sinaloa, ktorý mal v Paraguaji laboratórium na jeho výrobu vysokej čistoty

7.) Práčovňa je komplexný systém prevodu peňazí, ktorý umožnil ruským skorumpovaným politikom, zločincom a kriminálnym obchodníkom skryto investovať zle zarobené prostriedky, prať peniaze, vyhýbať sa daniam a sledovať iné ciele. 20,8 miliardy USD (2010 – 2014) bolo prevedených z Ruska, prepraných a prevedených do Európy a mimo nej prostredníctvom úplatkárstva a využitia moldavského právneho systému (presne povedané podplácaním sudcov v Moldavsku). Podľa novinárskej investigatívy, ktorú zverejnil portál publika.md, Vjačeslav Platon a Ilan Shor, ktorí boli organizátormi tejto praktiky, mali byť agentmi FSB.Táto operácia mala okrem komerčných účelov zvrhnúť proeurópsku vládu a porušiť dohody medzi Moldavskou republikou, Európskou úniou a Ukrajinou, ktoré sú v poslednej fáze rokovaní. Tento plán bol realizovaný odčerpaním peňazí z moldavských bánk , v dôsledku čoho bol moldavský štát nútený zachrániť tri banky: Unibank, Banca Sociala a Banca de Economii po tom, čo z ich účtov zmizla približne 1 miliarda USD (poskytnutím pôžičiek ne -existujúce podnikateľské subjekty). To viedlo k prudkému znehodnoteniu moldavskej meny a poklesu životnej úrovne, pričom moldavský finančný systém bol na pokraji kolapsu.

 

Nie nadarmo sa medzi niekoľkými ruskými opozičnými a ešte menším počtom nezávislých novinárov pre súčasnú formu ruskej vlády objavuje výraz „URKANAT“.. Táto skratka vznikla spojením slova „urka“, čo znamená profesionálny zločinec v ruskom gulagu, so slovom „chanate“, popisujúcim despotický systém moci Mongolov počas ich takmer 250-ročnej vlády Zlatej hordy na Rusi. . Súčasné Rusko je krajinou, kde je korupcia plnohodnotným nástrojom v stratégii štátu. Podobne je to s organizovaným zločinom (OPG – организованная преступная группировка; menej často – группа), ktorý má v ruskom štáte silné a stabilné postavenie – tak v spoločnosti, ako aj v ekonomike a najmä vo vládnych štruktúrach, prístroja. Fenomén prenikania organizovaného zločinu do štátnych štruktúr v Rusku má teraz podobu politického mutualizmu a nie symbiózy. V tejto situáciije legitímne povedať, že Rusko je teraz mafiánsky štát . Ruské tajné služby v tomto usporiadaní plnia úlohu koordinátora a dozornej funkcie. Bez nich tento zvláštny mechanizmus prestal fungovať. Adepti služby v FSB musia akceptovať, že organizovaný zločin má slúžiť štátu a že je to vo svojej štruktúre rovnaký segment ako bezpečnostný aparát.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 147325x
Priemerná čítanosť článkov: 2947x

Autor blogu

Kategórie