Založ si blog

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia.

 

Aké sú riziká?

Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie riziká patrí:

 

  • Kyberšikanovaniesa označuje šikana, ktorá sa deje online. Môže to byť prostredníctvom e-mailu, SMS správ, cez aplikáciu na prenos správ, online hier alebo na stránkach sociálnych sietí. Nazýva sa aj kybernetická šikana alebo počítačová šikana.

 

  • Phishing – krádež identitysú podvodné textové, e-mailové, chatovacie alebo kontextové správy, ktoré odosiela podvodník, aby prinútil ľudí zdieľať ich osobné údaje. Či už ide o heslá, prístupy k účtom, alebo iné identifikačné údaje. Takto získané informácie potom podvodníci používajú na krádeže identít alebo páchanie iných zlomyseľných aktivít.

 

  • Sextingje odosielanie alebo preposielanie sexuálne explicitných fotografií, videí alebo správ z mobilného telefónu. Ak sú takéto informácie zverejnené, hrozí poškodenie reputácie a priateľstiev, a navyše to môže byť mnohokrát aj nezákonná činnosť.

 

  • Sociálne sietepomáhajú deťom zostať v kontakte s rodinou a priateľmi, ale dokážu byť aj nebezpečné, ak nie sú používané vhodným spôsobom. Zdieľanie nadmerného množstva informácií, nekritické posielanie obrázkov, videa, prípadne textu môže poškodiť dobrú povesť, niekoho citovo zraniť, alebo doslova pozvať potenciálneho útočníka k nadviazaniu kontaktu. Vždy je potrebné si uvedomiť, že ak už je raz niečo publikované online, nemusí sa to dať až tak ľahko odstrániť.

Čo môžete urobiť? 10 krokov k bezpečnosti.

  1. Začnite s výchovou ku kybernetickej bezpečnosti už v ranom veku dieťaťa. Akonáhle sú deti schopné používať zariadenia výpočtovej techniky, je čas začať s nimi hovoriť o tom, ako zariadenia bezpečne používať. Rodičia a blízka rodina sú tí, ktorí majú najlepšiu príležitosť viesť deti k bezpečnosti na internete.
  2. Majte vždy prehľad o tom, čo robia vaše deti. Prípadne zvážte vytvorenie spoločného kútika v byte pre online aktivity, kde sa deti budú môcť cítiť nezávislé, avšak nie osamelé
  3. Udržujte transparentné a úprimné vzťahy. Poskytnite svojim deťom pocit istoty, že za vami môžu prísť kedykoľvek a s akýmikoľvek obavami alebo otázkami, týkajúcimi sa ich online zážitkov.
  4. Chráňte údaje vašich detí. Nepreháňajte to so zdieľaním informácií o nich na sociálnej sieti a naučte aj deti samotné dodržiavať tento princíp. Nastavte kontá sociálnych sietí tak, aby bol obsah dostupný zásadne iba schváleným priateľom.
  5. Vhodne reagujte na prípady kyberšikany. Povedzte deťom, aby ignorovali alebo blokovali násilníkov, ak im hrozí nebezpečenstvo. Nahláste zneužívanie na webovú stránku, kde k nej dochádza, a pokiaľ sa bojíte o bezpečnosť svojho dieťaťa, nahláste to úradom.
  6. Nastavte bezpečnostné funkcie a funkcie na ochranu osobných údajov na všetkých zariadeniach. Zmeňte predvolené továrenské nastavenia na zariadeniach a povoľte bezpečnostné vlastnosti, ako napríklad silné heslá, automatické aktualizácie a podobne.
  7. Udržujte všetky počítače a mobilné zariadenia v aktualizovanom stave bezodkladnou inštaláciou najnovších bezpečnostných aktualizácií softvéru na ochranu proti škodlivému kódu.
  8. Zvážte inštaláciu alebo povolenie rodičovskej kontroly na zariadeniach.
  9. Naučte deti, aby vnímali akékoľvek podozrivé správy a aktivity a oznámili vám ich.
  10. Neustávajte. Svet ide stále ďalej a stále rýchlejšie.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

Bielorusko vo vojne na Ukrajine

17.12.2022

februára 2022 otriasla svetom brutálna ruská invázia na Ukrajinu. K útokom nedošlo len na juhu a východe krajiny, ale ruské jednotky zaútočili aj na ukrajinskú metropolu Kyjev. Vzhľadom na geografickú blízkosť Kyjeva k Bielorusku (asi 160 km vzdušnou čiarou) a skutočnosť, že na bieloruskom území boli pred ofenzívou rozmiestnené ruské jednotky, sa rýchlo ukázalo, že [...]

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček

Najvychytenejšie destinácie zubnej turistiky: Hrozí exodus Slovákov za lacnejším chrupom? Pozor na riziká, hovoria experti

25.04.2024 05:00

Kým pre našincov sú často výhodnejšie ceny za hranicami, za slovenskými zubármi cestujú pacienti aj z USA.

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148813x
Priemerná čítanosť článkov: 2976x

Autor blogu

Kategórie