Založ si blog

Úvaha o Izraeli

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“.

 

Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú povahu. Ľudí poháňa Animus Dominandi , definovaný Hansom Morgenthauom ako prirodzená tendencia povzniesť sa nad svojich rovesníkov v snahe o moc, kontrolu a bezpečnosť. V tomto smere Izrael ponúkol Palestínčanom mrkvu ekonomických výhod ako opatrenie, ktoré má odradiť od konfliktu. Istý čas tento postup zdanlivo fungoval dobre. V roku 2021 bol HDP na obyvateľa v Gaze (3 664 USD) vyšší ako v Egypte (3 019 USD), najväčšej krajine arabského sveta. Ľudia sú však – častejšie ako nie – ochotní obetovať ekonomické výhody, ak je to cena, ktorú treba zaplatiť, aby sme porazili nepriateľa. Preto je užitočnosť ekonomických sankcií obmedzená na odrádzanie od agresívneho správania. Ak je pravda, čo zastávajú liberálni ekonómovia, ľudia by neboli ochotní zomierať a zabíjať vo vojne. Obchodovanie s nepriateľom môže byť ziskové, no výsledný výťažok nezmaže vzájomné nepriateľstvo. Hamas teda neobetoval svoje politické výsledky výmenou za peniaze.

 

Islamistické milície si len doslova kupovali čas, kým budú dostatočne silné na to, aby ublížili a ponížili Izrael bolestivým spôsobom. Na druhej strane sa Izraelčania nebezpečne uspokojili. Keďže počas generácií nebojovali v konvenčnom konflikte, tradičný sparťanský étos izraelských bojovníkov bol nahradený zmýšľaním high-tech obchodných princov. Mladšia generácia Izraelčanov sa ako „startupový národ“ snažila pripojiť k inovatívnym priemyselným sektorom krajiny, ktoré posúvajú hranice pokročilých technológií. Medzičasom izraelská strategická kultúra uprednostňovala rozvoj spravodajských, kybernetických a špeciálnych síl pred konvenčnými mobilizáciami. Nakoniec, v pravdepodobnom pokuse o určitý druh zmiernenia napätia s Teheránom, Bidenova administratíva rozmrazila iránsky majetok v hodnote 6 miliárd USD. Napriek tomu je Iránska islamská republika jastrabnejšia než kedykoľvek predtým a zdá sa, že je odhodlaná bojovať proti Izraelu do posledného Palestínčana.

Vo veľkej schéme vecí je ekonómia rozšírením politiky inými prostriedkami, ale nie alternatívou.

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

Bielorusko vo vojne na Ukrajine

17.12.2022

februára 2022 otriasla svetom brutálna ruská invázia na Ukrajinu. K útokom nedošlo len na juhu a východe krajiny, ale ruské jednotky zaútočili aj na ukrajinskú metropolu Kyjev. Vzhľadom na geografickú blízkosť Kyjeva k Bielorusku (asi 160 km vzdušnou čiarou) a skutočnosť, že na bieloruskom území boli pred ofenzívou rozmiestnené ruské jednotky, sa rýchlo ukázalo, že [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 149006x
Priemerná čítanosť článkov: 2980x

Autor blogu

Kategórie