Založ si blog

Demokracia Čína VS Rusko

Rusko a Čína predtým zdieľali rovnaký odtieň autoritárstva (svetlo oranžový). Ale v roku 2018 bolo Rusko preradené na tmavo oranžovú. Zatiaľ čo Čína zostala svetlo oranžová čo znamená, že Čína je teraz menej „autoritárska“ ako Rusko.

Čo je prekvapujúce. Ak vezmeme do úvahy, že Rusko má prinajmenšom priame (hoci chybné) prezidentské voľby, zatiaľ čo vedúci predstavitelia Číny sa výslovne vyberajú na stretnutiach s uzavretými dverami. A Rusko má opozičné strany, ktoré pôsobia na verejnosti. Zatiaľ čo organizovaná opozícia voči Komunistickej strane Číny je buď v podzemí, alebo neexistuje. Tieto faktory by mali urobiť Rusko demokratickejšími ako Čína podľa západných štandardov.

Prehľad jednotlivých krajín nájdete na Wikipédii. Rusko je skutočne zobrazené na 144. mieste (zviazané s Kazachstanom) so skóre 2,94, zatiaľ čo Čína je na 130. mieste so skóre 3,32. Index demokracie – Wikipedia

Graf ukazuje, že zatiaľ čo Rusko má „volebný proces a pluralizmus“ vyššie ako Čína (0,00 vs 2,17), „politická účasť“ (3,89 vs 5,00) a „občianske slobody“ (1,47 oproti 3,24), Čína má lepšie výsledky vo fungovaní vlády “(5,00 vs 1,79) a„ politická kultúra “(6,25 oproti 2,50).

Okrem toho, ako sa tieto pojmy presne definujú, sa autor zjavne domnieva, že v porovnaní s Ruskom je čínska vláda a politická kultúra dosť lepšia na to, aby bola považovaná za celkovo menej autoritatívnu / demokratickejšiu. Či už s týmto odôvodnením súhlasíte alebo nesúhlasíte, presne to je.

Stále si myslím, že na základe volebného procesu, ktorý je štrukturálne podobný tým na Západe, väčšej politickej účasti a väčšieho počtu občianskych slobôd, by sa Rusko malo považovať za menej autoritárske ako Čína. Ale keby som mal hádať, prečo sa Rusko môže byť považované za viac autoritárske než Čína – na základe mojej obmedzené znalosti ruskej politiky – možno je to preto, že moc v Rusku je vysoko koncentrovaná v Putininových rukách. Zatiaľ čo v Číne je do istej miery zrejmé, že Xi  nezíska všetko, čo chce.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148828x
Priemerná čítanosť článkov: 2977x

Autor blogu

Kategórie