Založ si blog

Progresivizmus

Na Slovensku sme dlhé roky boli idroktrinovaný socializmom, po revolúcií prišiel konzervativizmus, 2009 liberalizmus a teraz tu mame pre nás novinku progresivizmus.

Čo to ale je? No poučme sa zo západu odkiaľ to čudo prišlo. Rozmotajme medové motúziky.

 

Výraz „liberál“ znamenal klasického liberála: túžba po občianskych slobodách (či už v rámci republiky alebo ústavnej monarchie) spojená s ukončením alebo znížením vládnych zásahov do hospodárstva.

Hlavná vec, ktorú majú moderní progresivisti spolu s progresívnimi pred 100 rokmi. Je presvedčenie, že dobré veci môžu pochádzať z vládnych zásahov: finančná regulácia, environmentálna regulácia, zdaňovanie vysokých príjmov, všeobecné vzdelávanie,štátna kontrola, štátny dozor, štátom financované výhody pre chudobných atď.

Moderní konzervatívci však tiež veria v aktivistickú vládu, keď im to vyhovuje. Impulz k zákonnej morálke je ten istý, aký nájdete v pokusoch o zákaz potratov a zabránenie sobášom homosexuálov.

# 1. Progresivizmus nie je verný jeho koreňom. Americký progresivizmus je odnož európskeho veku osvietenstva, ktorý sa začal začiatkom 18. storočia. Jedným z najvplyvnejších osvietenských mysliteľov bol muž menom John Locke.

Z Wikipédie:

John Locke, jeden z najvplyvnejších osvietenských mysliteľov, založil svoju filozofiu riadenia na teórii spoločenských kontraktov, čo bolo predmetom, ktorý prenikol osvieteneckým politickým myslením. Anglický filozof Thomas Hobbes predniesol túto novú diskusiu svojou prácou Leviatana v roku 1651. Hobbes rozvinul aj niektoré základy európskeho liberálneho myslenia: právo jednotlivca; prirodzená rovnosť všetkých ľudí; umelý charakter politického poriadku (ktorý viedol k neskoršiemu rozlišovaniu medzi občianskou spoločnosťou a štátom); názor, že všetky legitímne politické sily musia byť „reprezentatívne“ a založené na súhlase ľudu; a liberálny výklad práva, ktorý ľuďom umožňuje slobodne robiť čokoľvek, čo zákon výslovne nezakazuje.

Ako vidíme korene Progresivitu a Liberalizmu sú rovnaké. Akurát sa vyvíjal iným smerom smerom kolektivizácie.

# 2. Progresivizmus je založený na sérii masívnych mylných predstáv.

Z Wikipédie:

Koncom 19. storočia sa v západnom svete zvýšila popularita politického názoru, že pokrok brzdí obrovská hospodárska nerovnosť medzi bohatými a chudobnými, minimálne regulovaným kapitalizmom laissez-faire s nekontrolovateľnými monopolnými spoločnosťami, intenzívnymi a často násilný konflikt medzi pracovníkmi a kapitalistami a potreba opatrení na riešenie týchto problémov.

Nie, nie, nie, NIE . Tisíckrát nie.

Po prvé, pokrok nie je brzdený „hospodárskou nerovnosťou“. Neexistuje nič ako hospodárska nerovnosť. Nemám potuchy odkiaľ progresivisti majú predstavu, že voľné trhy sú zlé a každý musí zarobiť presne to isté množstvo peňazí. To je v protiklade s myšlienkou meritokracie, kde sa ľudia dostávajú dopredu kvôli svojim schopnostiam. Zásluhy, ak niekto pracuje dosť tvrdo a má dostatočné množstvo schopností, môže sa dostať dopredu. Meritokracia je mazivo, ktoré maže prevody kapitalizmu na voľnom trhu. Ak ste dosť pracovitý pracovník, budete úspešní, zarobíte veľa peňazí. Dosiahnete americký sen atď.. Bez ohľadu na to, kto ste, odkiaľ ste prišli alebo akej farby je vaša pokožka.

Ale progresívni – úmyselne ignorujúci stovky tisíc príkladov opaku – veria v kultúru obetí, kde sa určité skupiny ľudí rodia v nevýhode a sú tam udržiavané represívnou väčšinou (zvyčajne sa skladajú zo starších, bielych, bohatých mužov, tzv. patriarchát). Znovu a znovu história ukazuje omyl progresívcov. každý môže uspieť na Západe a najmä v Amerike, ak je ochotný pracovať dosť tvrdo. Ale progresívci odmietajú zmeniť svoj príbeh.

Po druhé, progresívci tvrdia, že „minimálne regulovaný laissez-faire kapitalizmus“ je zlý .Neuvedomujúc si, že ak by ustúpili, stiahli regulačné pazúre z kapitalizmu a dali kapitalizmu šancu, systém by skutočne fungoval tak, ako má . Je to nedostatok regulácie, ktorý udržuje nízke ceny a vysokú kvalitu služieb. Na voľnom trhu musia podniky navzájom súťažiť o spotrebiteľov. To znamená, že na to, aby boli konkurencieschopní, musia ponúkať najlepšie služby za najnižšiu cenu.

Progresívci ukladajú pokuty a vyššie dane väčším spoločnostiam, čo ich núti zvyšovať ceny a znižovať kvalitu svojich tovarov a služieb s cieľom dosiahnuť splnenie plánu . Čo umožňuje menším spoločnostiam zvyšovať svoje ceny a znižovať kvalitu svojich služieb(kedže sa umelo pokrivila konkurencia a trh). To všetko bolí skôr spotrebiteľa ako podnikateľa. Progresivec hovorí nevadí že je drahšie aspoň je to fér, že?

Po tretie, progresívci sú späť v otázke pracovníkov a generálnych riaditeľov / vlastníkov firiem. Progresívni pracovníci sa domnievajú, že pracovníci vytvárajú bohatstvo, a generálni riaditelia ich iba vykorisťujú. Pravda je vlastne presný opak. Generálni riaditelia, majitelia firiem, rizikoví kapitalisti a podnikatelia skutočne vyrábajú bohatstvo. Vedú spoločnosti (a často ich zakladajú). Robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú zdravie alebo dokonca samotnú existenciu uvedenej spoločnosti. V dôsledku toho aj zdravie alebo existenciu hospodárstva krajiny. Sprostredkovávajú obchody s inými spoločnosťami a inými generálnymi riaditeľmi. Inovujú nové produkty a nové služby a spravujú spoločnosť len zdravo. Ak spoločnosť stratí pracovníka vo výrobnej linke, výroba sa obmedzí na jeden deň, ak spoločnosť stratí svojho generálneho riaditeľa, jej budúcnosť by mohla byť v nebezpečenstve.

# 3. Progresivizmus absolútne nerešpektuje vlastnícke práva. Ako už napísali mnohí múdri ľudia ako Ayn ​​Rand a Murray Rothbard, vlastnícke práva sú neoddeliteľné od ľudských práv. Bez vlastníckych práv neexistujú žiadne ľudské práva. Sú to práva, na ktorých sú založené všetky ľudské práva.

Právo na život je zdrojom všetkých práv – a vlastnícke právo je ich jedinou implementáciou. Bez vlastníckych práv nie sú možné žiadne ďalšie práva. Pretože človek musí udržiavať svoj život vlastným úsilím, človek, ktorý nemá právo na produkt svojho úsilia, nemá prostriedky na udržanie svojho života. Muž, ktorý vyrába, zatiaľ čo iní nakladajú s jeho výrobkom, je otrok.

Ayn Rand to napísala vo svojej eseji „Práva človeka“.  Podľa môjho názoru je to sakramentsky jasné. Človek udržuje svoj život vlastným úsilím. Ak nemá právo na produkt tohto úsilia, nemá prostriedky na udržanie svojho života a nie je ničím iným ako otrokom.Toto je pôvod libertariánskeho presvedčenia, že zdanenie je krádež.

Progresivizmus ma priveľa spoločných znakov s socializmom.

 

Aby som to uzavrel: pretože progresivizmus sa vytrhol z klasických liberálnych koreňov, bol založený na sérii hrubých mylných predstáv a je často zakorenený v hlúposti a ignorancii, považujem ho za odporujúcu a hanebnú politickú a ekonomickú filozofiu.Musíme si prestať myslieť, že sa nemôžeme pohnúť vpred kvôli vnímanej nerovnosti, prestať hrať obeť, prestať sa zameriavať na politiku identity a bohatstvo a privilégium a patriarchát a ďalšie hlúposti. Musíme skutočne začať realisticky a pragmaticky hovoriť o našej budúcnosti.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148543x
Priemerná čítanosť článkov: 2971x

Autor blogu

Kategórie