Založ si blog

Hoaxy o stredoveku 3. 0 Amerika

Akceptovaným mainstreamovým príbehom už dlho bolo, že nikto v južnej alebo západnej Európe nevedel nič o Amerike pred objavmi spojenými s Kolumbovými plavbami. Ale nový preklad vzácneho stredovekého latinského textu, ktorý zložil taliansky mních, ukazuje, že toto vnímanie bolo Hoax alebo v lepšom prípade missinformácia.

 

V tejto starovekej knihe zo 14. storočia sa spomína ďaleká krajina známa ako „Marckalada“, ktorú predtým objavili škandinávski prieskumníci. Vzhľadom na celkový kontext pasáže je jasné, že pisateľ má na mysli buď Labrador, alebo Newfoundland na severovýchodnom pobreží Kanady. To znamená, že v Taliansku boli ľudia, ktorí vedeli o severoamerickom kontinente viac ako 150 rokov predtým, ako Kolumbus vôbec vyplával.

Tento úžasný objav urobil profesor milánskej univerzity Paolo Chiesa, ktorý sa špecializuje na štúdium stredovekej latinskej literatúry, a niekoľko postgraduálnych študentov, ktorí mu pomohli preskúmať a preložiť staroveký taliansky rukopis známy ako „ Cronica Universalis “. Kniha bola napísaná niekedy v rokoch 1339 až 1345 dominikánskym mníchom menom Galvano Fiamma a obsahovala pasáž v latinčine, ktorá odhaľovala vedomosti o krajinách, do ktorých sa dá dostať plavbou na západ cez Atlantik. To zahŕňalo obrovskú a rozľahlú pevninu známu ako Marckalada, o ktorej sa hovorilo, že bola objavená, ale nikdy nebola hlboko preskúmaná.

 

Fotografia strany z latinského textového rukopisu talianskeho mnícha Galvana Fiammu zo 14. storočia. ( ArteMagazine )

„Ďalej na západ je ďalšia krajina s názvom Marckalada, kde žijú obri; v tejto krajine sú budovy s takými obrovskými kamennými doskami, že by ich nemohol postaviť nikto, okrem obrovských obrov. Sú tam aj zelené stromy, zvieratá a veľké množstvo vtákov.“

 

Mních vysvetlil, že o Marckalade sa dozvedel od „námorníkov, ktorí navštevujú moria Dánska a Nórska“. Vďaka tomu je ľahké pripísať objavenie západných krajín nórskym alebo vikingským príbehom o dobrodružstvách a dobývaní, ktoré sa mohli preniesť na škandinávskych námorníkov v 14. storočí. Na oplátku mohli sprostredkovať príbehy talianskym námorníkom, s ktorými sa stretli v prístave Janov.

Podľa profesora Chiesa má zmienka o obroch spoločný motív v severskej mytológii a folklóre . Keďže vnútrozemie Severnej Ameriky (a ich možní obyvatelia) zostali neznáme, pre jednotlivcov pristávajúcich v 10. storočí by bolo ľahké si predstaviť, že tam mohli žiť príšery, exotické stvorenia alebo výnimoční ľudia.

 

Vikingovia v Severnej Amerike

Teraz je bez akýchkoľvek pochybností preukázané, že severskí námorníci dosiahli východný Atlantický oceán a krajiny, ktoré sa tam nachádzali, koncom 10. storočia. V Grónsku vytvorili osady, ktoré boli okupované 500 rokov, čo pretrvalo aj po uplynutí veku Vikingov.

Ich vstup na severoamerický kontinent sa mohol odohrať na mieste na severnom pobreží Newfoundlandu známom ako L’Anse aux Meadows . Zvyšky tejto malej vikingskej osady boli nájdené v roku 1960 a do dnešného dňa predstavuje L’Anse aux Meadows osamelé nórske miesto nájdené kdekoľvek na severoamerickom kontinente.

Dôkazy odhaľujú, že Vikingovia nezostali na tomto mieste príliš dlho a opustili ho dávno predtým, ako mali príležitosť expandovať dovnútra. Nórske lode mohli nejaký čas pokračovať v pristávaní na Newfoundlande alebo inde, ale ak áno, pravdepodobne tam zostali dosť dlho na to, aby nazbierali drevo alebo iné cenné zásoby.

 

Teraz je však zrejmé, že ľudia mimo Nórska a Dánska vedeli o vylodení Vikingov na Newfoundlande. Príbehy o tých časoch nemusia nevyhnutne obsahovať presné a rozsiahle podrobnosti. Ale základná spomienka na vikingské úspechy a objavy sa prenášala prinajmenšom do 14. storočia a do častí Európy, ktoré boli ďaleko od Škandinávie.

Mapa, ktorú v roku 1570 vytvoril islandský učiteľ a ktorá zobrazuje Grónsko a Markland na kanadskom pobreží. (Sigurd Stefánsson / Public domain )

 

Je tiež možné, že poznatky o existencii Severnej Ameriky boli v tom čase pomerne rozšírené a v budúcnosti vedci objavia ďalšie dôkazy v starých textoch, ktoré dokazujú, že je to pravda. Samozrejme, ak sa príbehy o Marckalade zdieľali v 14. storočí a neskôr, je možné, že kolovali dostatočne dlho na to, aby ich Kolumbus (údajne janovský rodák) počul. Takéto príbehy mohli byť neuznanou inšpiráciou pre prieskumníka z 15. storočia, ktorý bol dlho nesprávne považovaný za prvého, kto sa dostal na pevninu v Amerike.

 

Bez ohľadu na to, odsek zaznamenaný Galvanom Fiammom v Cronica Universalis nám dáva vedieť, že prví európski objavitelia Ameriky odovzdávali príbehy o tom, čo videli, a znalosti o ich úspechoch sa v skutočnosti dostali do niektorých vzdialených prístavov.

Úvaha o Izraeli

29.10.2023

„Homo Economicus“ nemá prednosť pred „Animus Dominandi“. Podľa liberálnej myšlienkovej školy v politickej ekonómii môžu zisky z voľného obchodu a ekonomických výmen zabezpečiť prevahu „Pax Mercatoria“, v ktorej môžu národy medzi sebou obchodovať a nie viesť vojnu. Tento zjednodušený pohľad je však založený na nepresnom pohľade na ľudskú [...]

Máte dieťa? A ste si istí, že je v bezpečí?

21.05.2023

Digitálny svet je plný technologických zázrakov, ktoré nám rovnakou mierou môžu priniesť úžitok aj ohrozenie. Preto by základy bezpečnosti v online svete by mali v dnešnej dobe ovládať už aj deti a predovšetkým ich rodičia. Aké sú riziká? Online svet má množstvo kybernetických rizík, ktoré by mali deti a ich rodičia poznať. Medzi tie najvážnejšie [...]

Cesta Ruska k opotrebovacej vojne

08.04.2023

V prvých šiestich mesiacoch vojny sa podľa ruskej formulácie uskutočnila časovo a rozsahom obmedzená „špeciálna operácia“ na „denacifikáciu“ a „demilitarizáciu“ Ukrajiny. Po niekoľkých dňoch by mala byť úspešne dokončená. V skutočnosti to bola od začiatku viac ako krátka špeciálna operácia. Útoku na ruskej strane sa zúčastnilo 180 000 až 200 000 [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Lukáš Repetent

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 148868x
Priemerná čítanosť článkov: 2977x

Autor blogu

Kategórie